torsdag 26 december 2013

Jesu födelse och Maos

Jag är nu i ett kyligt Zhangjiakou och det är annandag jul. Idag kan man läsa om firandet av Maos förelsedag på Jojje Olsson intressanta Beijingblogg - inbeijing.se. Här står det bl a:

I dag, 26 december, är det 120 år sedan Mao Zedong föddes, son till en rik bondefamilj i Shaoshan, provinsen Hunan.
Detta jubileum är något som Kinas nya ledare sett fram emot med fasa. Dagens kinesiska nationalister kräver att Mao ska hyllas, medan liberala krafter inom politik och näringsliv vill samtidigt se president Xi Jinping ta klart avstånd från den tidigare diktatorns handlingar.
I detta inlägg finns mycket mer att läsa för den som är intresserad.
Jesu födelse är däremot (ganska?) okänd i Kina. De mer bemedlade och köpmännen firar jul på olika sätt. Det finns överväldigande juldekorationer på många ställen och Merry Christmas sången dånar ur högtalare. Men ingen jag mött vet egentligen varför man firar denna helg. Några tror att det är det västerländska nyåret som infaller nu. Det är en märklig blandning av traditioner och festligheter och när det gäller jul är det helt och hållet färgat av amerikanska traditioner. Ibland tror jag att många i Kina har den uppfattningen att förutom Kina (som är störst, bäst och vackrast) finns bara USA. Att världen består av många olika delar, länder, kulturer, språk och traditioner verkar inte finnas i deras medvetande.
Nåväl, här är vi i Zhanghjiakou och vi har firat en mycket svensk jul tillsammans. Vi är sex svenskar och så Pärs kinesiska väninna Merrie. Carin och jag hade förberett det mesta innan vi kom hit, men här hade vi bett om ett rum att få vara i. Och det fick vi. Där fanns fanns även fyra vänliga kinesiska värdinnor som gärna ville göra allt för att hjälpa till. Här är man ju expert på allt! :) Vi lyckades till slut få göra som vi ville och det blev mycket lyckat. Några bildminnen ser ni här i en salig blandning!
Delar av vår julmat! Inte illa eller hur?

I hotellobbyn finns denna kinesiska "julkrubba". Jag antar att ni ser hur den amerikanska Disneykulturen påverkar julen här.

Till jul delar man även ut en del gåvor - vanligt är vackert inslagna äpplen.
Detta äpple fick Roland på sin arbetsplats, men de delas ut på många ställen
och i många sammanhang.

God Jul i efterskott önskar vi er alla!

Mera jul - dylika jul- och vinterlandskap finns att bese både på hotell och i köpcentra. Snögubbar är ju sällsynta här, det finns ju ingen snö. I Zhangjiakou kan det snöa ibland, det ligger ju högt upp, men snön stannar inte länge pga det torra klimatet.

Roland arbetar på och har denna vecka sju arbetsdagar, han arbetar även på lördag och söndag, detta för att sedan få vara ledig i fem dagar, dvs måndag till fredag. Sen arbetar han även nästa helg och hela veckan därpå. Så gör man i Kina, man arbetar in de extra "lediga" dagarna. Nyårsdagen, 1 januari, är dock en allmän ledig dag i Kina. Inte för alla förstås, men myndigheter och större företag stänger då.
Jag har bara ledigt och gör som jag vill:). Har promenerat i staden en del och idag ska Carin och jag ta oss upp i bergen. Igår fick jag ett fantastiskt julbad på ett spa här. Jag fick bada ett rosenbad i ett träbadkar, basta, bli skrubbad från topp till tå och mjölkmasserad. Jätte skönt! Mitt bästa julbad hitintills!
Utsikt över den nu isbelagda floden som rinner genom Zhangjiakou.

Överallt denna glada, västerländska tomte! Tänk vad denna bild har blivit global och även i de mindre och enklare affärerna skrattar han mot oss. Undrar vad en kines tänker när hen ser den?

Interiör från det spa jag besökte igår.

I ett av dessa kar låg jag i mitt sköna rosenbad.

Här blev jag skrubbad och mjölkmasserad. Tur att jag lyckades hålla mig kvar på britsen.
Höll på att glida av flera gånger! :)




Förejulbesök

Vi har haft årets sista besök och det var mina döttrar Moa och Sara och Saras kompis Frida. De kom på morgonen den 19 december och flög hem igen tidigt på juldagens morgon. Vi hade en fin och omväxlande vecka tillsammans och fick ett uppleva ett vintervackert och ganska stilla Beijing. Det sista dygnet var mycket smoggigt så även det hann gästerna få uppleva.

Här kommer några axplock från denna vecka:


Två nyanlända och glada, men mycket jetleggade döttrar på plats i Beijing.

Promenad i hutongerna bredvid Park Avenue. Här hänger "jul"korven på tork
tillsammans med lite annat!

Ingen av tjejerna blev så sugna på detta!
Vi köpte valnötter och mandariner istället. :)

Frida, Moa och Sara på den lilla bergstoppen norr om Förbjudna staden.

Från denna topp har man en fin utsikt över Förbjudna staden
och delar av det moderna Beijing.

Vi promenerade sedan genom parken Houhai med sina isbelagda sjöar.
I bakgrunden ser ni Bell- och Drum Tower.

Välklädd kinesiska som bjuder in gäster till detta tehus.

Mor & döttrar

Sara hoppades att vi skulle kunna hyra skridskor, men det gick inte.
Vi kunde dock titta på dessa glada skridskoåkare.

När vi gick genom de fina hutongerna norr om parken såg vi detta ankgrilleri (?).
Pekinganka är ju en känd delikatess i Beijing. 

Vi åt dock inte anka, men väl en värmande hotpot.

Vi njöt också av både manikyr, pedikyr och massage under denna vecka.


Och så gjorde vi förstås en underbar murvandring på lördagen!



På söndagen sov vi länge och åt sedan en god brunch på The Orchard.
Lyxliv alltså.

På kvällen den 23 december, efter två timmars oljemassage och ansiktsbehandling, åt vi en liten julmiddag hemma. Morgonen därpå skulle jag åka till Zhangjiakou för att fira jul med Roland och andra kvarvarande svenskar och tjejerna skulle roa sig själva.
Julaftonens morgon såg ut så är! Inte kul!

Jag fick hjälp att bära ner all packning till receptionen och i väntan på Carin och bilen
passade vi på att ta en svängom runt granen!

Fick under julaftonens kväll denna fina julhälsning från Sara! :) Bilden är tagen i vår lägenhet i Beijing framför vår kinesiska hylla.

Medan vi firade jul i Zhangjiakou tillbringade Moa, Sara och Frida julaftons kväll på Atmosphere bar (80 våningar upp) i Beijing. Och tänk - tomten hittade även hit! :)

måndag 16 december 2013

Lucia i Zhangjiakou

Förra året gjorde våra män succé genom att lussa för de anställda vid Volvofabriken i Zhangjiakou. I år fick några av de kinesiska medarbetarna - mest kvinnor - utgöra själva luciatåget, vilket de gjorde med stort allvar och engagemang.  Våra män stöttade som manskör. En ny tradition har alltså skapats i Kina! Kul! Fast chefen frågade varför ingen man var Lucia även i år, så upplevelsen av traditionen kommer nog att förbli annorlunda än i Sverige för alltid. :) Det bjöds förstås på glögg, saffransbullar och pepparkakor från IKEA i Beijing även i år.






Vinter i Beijing

Så är jag tillbaka i den stora staden Beijing. Det är vinter även här och det betyder ofta sol, men idag halvmulet, och 2-5 minusgrader. Luften var ganska bra när jag landade i fredags, men idag måndag är det sämre, dvs värdet är ca 330 på mätskalan och de små, farliga partiklarna är 281 PM 2,5. Så här kan man läsa om attityderna i Kina till luftföroreningarna på Jojje Olsson blogg, inbeijing.se.


"Under den gångna veckan har stora delar av Kina varit insvept i en otäck - men en allt mer typisk - skrud av vintersmog. Då centralvärmen slås på under vintern, ökar nämligen förbränningen av kol och därmed även halterna av skadliga partiklar i luften.
Under mitten av förra veckan var smogen som allvarligast längs med östkusten, och särskilt föroreningarna i Shanghai uppmärksammades extra, eftersom halten av skadliga partiklar i luften gick över den skala från 0 till 500 som kallas AQI, och oftast används för att mäta luftkvalité. Shanghai upplevde under veckan nivåer så höga som 536, och för dussintals städer i grannprovinsen Jiangsu såg situationen inte ett dugg bättre ut, vilket en samling bilder från Shanghaiist visar."
"Hur farliga är då dessa höga AQI-värden? Som jämförelse kan man ta ett inslag på Sveriges Radio P1 i går, där en ny studie angående luftföroreningar som just publicerades i tidningen Lancet diskuterades. Enligt studien är dessa föroreningar "farligare än man tidigare trott". Studien sägs visa ett samband mellan ökad dödlighet även vid nivåer som ligger under det gränsvärde på AQI 25 som EU rekommenderar som årsmedelvärde. En professor Göran Pershagen från Karolinska Institutet utvecklar:
EU har ett gränsvärde som ligger på max 25 mikrogram partiklar per kubikmeter luft som årsmedelvärde. Men risken att dö ökar med 7 procent för vart 5 mikrogram som partikelhalten ökar. Redan halter på 15 mikrogram ger upphov till ökade risker, enligt Göran Pershagen.
Man kan förvisso starkt ifrågasätta denna ekvation med 7 procents ökad risk att för för varje 5 mikrogram som partikelhalten ökar. För om det verkligen var riktigt, så skulle hela Kina vara en enda stor massgrav.
Hur den än må vara med den saken, så försöker Kinas statliga medier tvärtom sig på en positiv tvist angående föroreningarna. Det började med att den statliga tidningen Global Times sade att svåra luftföroreningar gynnade landets militära försvarsförmåga. South China Morning Post citerar artikeln:
Missile guidance that relies on human sight, infrared rays and lasers could be affected by smog in varing degrees, the article said. It explained that tiny particles in the air contributing to air pollution could hinder missile guidance systems. The article said that during the Kosovo war, soldiers of the then Federal Republic of Yugoslavia used smoke from burning tyres to hamper Nato air strikes. The smoke reduced visibility, hindering reconnaissance efforts, the article said. Photographic reconnaissance equipment employed by satellites, unmanned aerial vehicles and reconnaissance vehicles would be rendered useless by smog it added.
Kinas alltid lika cyniska internetanvändare var dock inte särskilt imponerade av argumenten. En mikrobloggare menade att Kinas potentiella fiender inte behöver anstränga sig för att bomba landets städer, eftersom invånarna ändå snart kommer kvävas till döds av smogen. I förrgår publicerades sedan en artikel med namnet "Fem överraskande fördelar med föroreningar", på det statliga tv-nätverket CCTV:s hemsida.
En engelsk översättning cirkulerar på internet, som bland annat hittas på Tea Leaf Nation:
1. It unifies Chinese people. Complaining about smog has brought Chinese citizens together. The haze “is everywhere,” the article continues, from “every big city” to “small cities, towns, and villages.”
2. It makes China more equal. Never mind that wealth inequality remains deep and pervasive in China; everyone has to breathe the same filthy air, right? “Of course,” the article admits, the rich can retreat to their luxury cars or use other means to avoid the worst pollution. “But that is after all a minority,” and even they “have a hard time” avoiding the smog completely.
3. It raises citizen awareness. Here it gets a bit earnest. The article insists that “with the whole world playing up the Chinese miracle,” the pollution “reminds us that China’s status as ‘the world’s factory’ is not without a price.”
4. Chinese people are funnier when they are contending with deadly smog. The article lists a number of popular smog-related wisecracks. The best example from a meager crop: “We’re never farther away than when we hold hands on the street — and I can’t see you.”
5. The haze makes Chinese people more knowledgeable. The article concludes that “through the arguments and the jokes” surrounding China’s pollution, “our knowledge of meteorology, geography, physics, chemistry, and history has progressed.” Also, students of English have added terms like “haze” and “smog” to their lexicon.
Det råder delade meningar om vad som egentligen var syftet med denna artikel, som drog åt sig så mycket kritik på Kinas mikrobloggar att den snart plockades bort från CCTV:s hemsidaMånga menade att innehållet var så dumt att det bara kunde röra sig om en satirisk skämtartikel. De flesta var dock överens om - oavsett om texten det var på skämt eller allvar - att det var osmakligt av ett skattefinansierat nätverk att skämta om ett livsfarligt problem som myndigheternas politik de facto orsakar, snarare än att utreda saken för att bringa en förbättring till stånd.
Sammanfattningsvis kan man väl lugnt konstatera att rapporterna ovan representerar två motpoler; den statliga kinesiska tidningen som skamlöst fantiserar om militära fördelar, men samtidigt även den svenska professorn som talar om en säker död vid AQI-nivåer som vi upplever i Kina varje dag."
Ja, man kan tänka och tycka mycket om detta med de stora föroreningsproblemen av olika slag (luft, vatten och jord) i Kina, själv är jag glad för att inte behöva bo så länge till här. Det finns alltid många nyheter att läsa om Kina i olika medier - om en lyckad månlandning, om en avtagande tillväxt, om ökad Internetcensur (vilket varit mycket påtagligt de senaste dagarna, men idag funkar det igen av någon outgrundlig anledning), om oroligheter och attentat, om mutor och utrensningar, om den ansträngda relationen till Nordkorea efter de senaste avrättningarna där, om det enorma projektet att leda vatten från södra till norra Kina med mera. Här händer det alltid mycket och troligen påverkar det oss mer än vad vi kan förstå och vill tro.
Själv har jag börjat landa efter en fin vistelse hemma i Sverige hos nära och kära och ser nu fram emot att två av mina döttrar samt en väninna till dem kommer på besök så här i juletid. Jul firas ju egentligen inte Kina, men ändå är det pyntat och dekorerat på många ställen! 


Årets juldekoration i affärscentret Solana.

Utan för min blomstermarknad säljs nu julgranar i stor skala. Vill du ha en importerad gran får du beställa i förväg står det på den gula lappen!

I vårt bostadsområde Park Avenue har man byggt upp detta jullandskap i en av entréerna.



lördag 7 december 2013

Vinter i Sverige

Jag är hemma i Svedala på besök och stannar i en vecka till innan jag återvänder till Beijing. Det känns inte så lockande just nu att återvända till denna stora stad med vinterkyla och mycket dålig luft. Jag inser verkligen hur bra vi har det i Sverige på många sätt när jag hemma på besök. Ingen värld är väl helt perfekt, men om man ser till plus och minus kommer Sverige högt upp på min pluslista. Vad tycker ni andra?

Jag började mitt besök hos min mor Ingeborg i Jönköping, fortsatte sedan till dotter Moa med sambo Fredrik i Åkersberga och dotter Sara med sambo Olle i Uppsala. Många fina dagar!

Nu är jag hos dotter Elin med sambo Oskar och barnen Johannes, snart 4 år, och Simon, 2,5 år i Kyrkbyn i Bjuråker i Hälsingland. Hit kom vintern i förrgår och vi har nu ett härligt vinterliv tillsammans.

Nya rapporter om Rolands och mitt Kinaliv kommer om en drygt vecka. Önskar alla läsare en fin adventstid!


lördag 16 november 2013

Fler barn i Kina och andra förändringar?

Det viktiga politiska mötet i Kina är över och nyheter om olika beslut/ambitioner (vad det blir i praktiken vet ingen än) börjar komma både här i Kina och världen över. Det här kan man läsa på svt.se idag:



Xi Jinping, general secretary of the Communist Party of China (CPC) Central Committee, addresses thethird 
Plenary Session of the 18th CPC Central Committee in Beijing, capital of China,
 Nov 12, 2013. Thesession lasted from Nov 9 to 12. [Photo/Xinhua]


Kina lättar på enbarnspolitiken
Stora reformer annonseras. Kina ska lätta på sin strikta familjeplaneringspolitik, göra förflyttningar i landet enklare och även avskaffa ett kontroversiellt arbetslägersystem.

PUBLICERAD 15 NOVEMBER 2013 - 12:43 – UPPDATERAD 15 NOVEMBER 2013 - 15:00

Par där någon av föräldrarna inte har några syskon ska nu få skaffa mer än ett barn. För närvarande tillåter kinesisk lag bara att föräldrarna skaffar två barn om båda själva är ensambarn. Förändringen ska leda till en "långsiktigt balanserad befolkningsutveckling i Kina", enligt statliga nyhetsbyrån Nya Kina. Enbarnspolitiken har funnits sedan 1970-talet, då den infördes för att kontrollera Kinas befolkningstillväxt. Politiken har lett till att den arbetsföra delen av befolkningen i Kina har börjat sjunka.
Försök att öka tillväxten
Fler både ekonomiska och sociala reformer presenteras i ett försök från regimens sida att skapa ytterligare tillväxt i landet, i ett läge då ekonomin efter tre decennier av tvåsiffrig tillväxt ser ut att sakta ner. I år räknar den kinesiska ledningen med en tillväxtminskning ner till 7,5 procent. Det är den lägsta på 23 år. Reformerna är ett försök att skifta tyngdpunkten i den kinesiska ekonomin från industriinvesteringar och export till service och inhemsk konsumtion, något som ligger mer i linje med andra utvecklade ekonomier.
För att lyckas med det vill ledningen underlätta för miljoner kineser på landsbygden att flytta in till städer. Därför föreslås att socialförsäkringssystemen för stad och landsbygd ska integreras, och att restriktionerna på var i landet invånarna får skriva sig ska avskaffas. I dag har kineser som flyttar till en del av landet till en annan ofta inte rätt att skriva sig där, vilket bland annat kan innebära att deras barn måste återvända till hemområdet för att gå i skolan.
Marknaden reagerade positivt
Dokumentet låg i linje med ett tidigare läckt material som spritts i sociala medier och där förslag som rör lättnader i aktiehandeln då fick aktiemarknaden att stiga kraftigt.
Andra förslag handlar om att driva igenom en miljöskatt, en åtgärd som setts som nödvändig för att komma tillrätta med en del av de stora hälsoproblem som människor i fram för allt de stora och hårt förorenade städerna i Kina lider av.
Enligt den statliga nyhetsbyrån har reformförslaget redan klubbats igenom på toppmötet, och i en första kommentar till dokumentet utlovades resultat av reformerna år 2020. Ekonomiska analytiker och människorättsorganisationer världen över är försiktigt positiva till det kinesiska reformförslaget.
Lättnaden i registrering viktigast
- Att Kina planerar att lätta på sitt system för registrering av invånarna i mindre städer, så att människor lättare kan flytta till städerna, är den viktigaste reformen, anser Kristina Sandklef, Kina-ekonom på East Capital i Stockholm. Det innebär att urbaniseringen snabbas på - och det betyder i sin tur snabbare tillväxt för Kina, säger hon till Reuters.
-Det betyder att människor lättare kan flytta till storstäderna och ta med sina familjer, och att de tillsammans med migranter som redan bor i dessa städer får samma rättigheter som stadsborna, så att man inte har det dubbla systemet som finns nu. Det är ett stort steg för att liberalisera arbetsmarknaden och tillåta fri rörelse av arbetskraft, säger Kristina Sandklef, men tillägger att ingen vet när reformerna kommer att genomföras.
-Fast det är fortfarande goda nyheter eftersom det betyder att de vill göra det.
Arbetsläger utan rättegång avskaffas
Ett kontroversiellt arbetslägersystem ska också avskaffas, enligt förslaget. I dag kan misstänkta brottslingar efter beslut från en polispanel skickas till arbetsläger i upp till fyra år, utan en riktig rättegång. Att avskaffa systemet är en del av flera åtgärder för att "förbättra mänskliga rättigheter och rättspraxis", enligt nyhetsbyrån.
Dessutom ska antalet brott som leder till dödsstraff reduceras "steg för steg", enligt Nya Kina.Kinas arbetsläger är något som Amnesty har kritiserat "i alla år", och det vore positivt om de verkligen avskaffades, enligt Elisabeth Löfgren, pressekreterare på Amnesty.
-Vi har hört det förut. Självklart skulle vi välkomna det, men samtidigt är frågan vad som kommer i stället.
Kina har i nuläget dödsstraff för olika 55 brott, inklusive vissa politiska brott, och är det land i världen som avrättar flest - hur många är en statshemlighet.
-Om de tänker ta bort några brott från listan är det ett steg i rätt riktning. Fast vi vill att det ska avskaffas helt och hållet, säger Elisabeth Löfgren.
TT/Reuters
Susan Ritzén
susan.ritzen@gmail.com



Själv har jag njutit av en härlig solmorgon och av en strålande solnedgång, samtidigt som jag förbereder mig för hemresan på måndag. Strejken på Finnair är över och det verkar som om mitt flyg kommer att avgå enligt schemat. Tur för mig! Då hösten ännu för det mesta är fin och varm här behöver jag nog även förbereda mig för det svenska novembervädret. Men vad är det i jämförelse med att få träffa nära och kära? :)
Roland är hemma och vi tar det lugnt tillsammans. Dessa hemmahelger är så sköna, det känns nästan som om vi lever ett "vanligt" tillsammansliv" då, och det är viktigt.




onsdag 13 november 2013

Lyxhustruliv

Den senaste veckan har jag mest levt ett liv för medföljande lyxhustrur. Dvs jag har haft bokklubbsträff,  besökt olika marknader, spelat mahjong, shoppat och umgåtts med SWEA-vänner. Det känns både bra och konstigt. I världen händer hela tiden många avgörande och svåra händelser. Orkanen på Filippinerna, politiska och viktiga möten i Kina (www.inbeijing.se) , katastrofer i Afrika, personliga kriser i vänners liv och allt annat däremellan. Ändå kan jag inte göra annat än att leva det liv som finns runt omkring mig. Så jag gör mitt bästa för att leva det liv jag har. Vad kan man annat göra?

Veckan började med en härlig morgonpromenad i Hong Ling Jin Park och har fortsatt med olika utflykter i denna enorma stad. Dessutom har jag varit på massage två gånger och även klippt håret för en relativt sett billig penning (158 RMB). Tack för allt och alla!


Hong Ling Jin park ligger nära vår bostad och dit går jag gärna på promenad, speciellt på mornarna om vädret och luften är bra. Det är gratis inträde och fullt av folk och härligt folkliv.
Höstfärgerna och det sjudande livet gör mig glad.

Burfåglarna blir också glada och kvittrar och sjunger för fulla muggar när de får komma ut i det fria.
Idag har jag varit på utflykt med några goda SWEA-vänner. Vi besökte bl a en möbelmarknad där de säljer kopior av välkända märken till ett betydligt billigare pris än hemma och senare på dagen åkte vi till en välkänd hutonggata där man bl a kan köpa roliga skor till ett ett bra pris. Kersti blev sugen på detta par, men avstod ändå. Jag blir både glad och kluven till alla dessa möjligheter - bra eller dåligt? Kvalité eller bara fusk? Rätt eller dåligt att handla här? Var finns svaret på dessa frågor?

Afsi, Ann-Marie, Lena, Kersti, Iréne och jag (som fotade) hamnade efter ett tag på en bar/enkel restaurang och fick efter en del väntande i oss en enkel lunch.

Här satt också några unga kinesiskor, som var fullt upptagna av sina kameror och mobiler. Livet här, för dem som har råd, liknar mycket livet världen över - för de lyckligt lottade.

Men ändå finns det olikheter. T ex kan man köpa solfjädrar med olika mönster och
kinakaniner i olika modeller och material överallt. Lärde mig idag att kaninen är en symbol som har sina rötter i Qingdynastin och att den är en viktig symbol för Beijing.
Så alla de figurer ni kan se nedan har med detta att göra.


Ikväll har jag en lugn hemmakväll och jag förbereder mig bl a för den kommande hemresan. På måndag morgon ska jag ju resa till Sverige för att träffa nära och kära. Det ska bli helt underbart.

torsdag 7 november 2013

Blandade nyheter från Beijing

Precis som på andra platser i världen och i alla människors liv finns det mycket att berätta, stort som smått. Jag gör det här och nu. Ta det för vad det är - ett liv och en berättelse bland så många andra! :)

Stort problem är det med trafiken i Peking. Trängseln och kaoset och avgaserna ökar hela tiden. Skulle du vilja sitta i denna bilkö?




Men enligt China Daily idag har nu (äntligen) myndigheterna tagit tag i detta problem och planerar för kommande förbättringar. Läs här:


Källa: http://usa.chinadaily.com.cn/business/2013-11/07 (även bilden ovan kommer därifrån)
BEIJING - The Beijing municipal government will slash its new car registration quota by 37.5 percent starting from 2014 and give more stake to new energy vehicles as part of its efforts to curb air pollution.
According to an interpretation of a five-year vehicle emission reduction plan (2013-2017), the number of newly registered cars will be cut from current 240,000 each year to 150,000 by 2017.
A five-year clean air action plan (2013-2017), released on September 12, ruled that the total number of vehicles in the city would be restricted to around 6 million by the end of 2017.
The city had 5.4 million vehicles at the end of October, according to figures from the Beijing Traffic Management Bureau.
Among the 600,000 vehicles allowed to hit the road within the next four years, 170,000 will be new energy vehicles which include battery electric, plug-in hybrid and fuel cell ones.

Nu återstår det att se om man lyckas. Att äga och köra en egen bil är ju den stora lyckodrömmen här, precis som på andra platser i världen. Enligt tidigare nyheter har man också tagit fram en nödplan för vad som ska göras om luftföroreningarna blir lika höga som förra vinter. Bl a kommer trafiken att begränsas betydligt dessa dagar. Lycka till Beijing, säger jag!
Andra nyheter från Kina handlar idag om ett nytt bombdåd i norra Kina och att myndigheterna blir allt räddare för vad som finns "under ytan" i detta jätteland. Överfallen inom den kinesiska sjukvården ökar också och flera läkare har dödats. Många invånare är mycket besvikna på den ibland urusla sjukvården och på att det kostar så mycket att få vård. Idag är det dessutom ett mycket viktigt politiskt möte i Peking, många stora beslut väntas fattas angående bl a de ekonomiska riktlinjerna .
Själv lever jag långt från alla dessa stora händelser och har just nu några vilodagar efter många besökande vänner. Fyra vänner från Skövde var här i två veckor och följdes direkt av Carina Norrby, en fd kollega från Jönköping, med familj under ett par dagar. Det är jätteroligt att så många kommit hit på besök och att vi får dela vår Kinaupplevelse med alla dem.
Idag har jag inte vilat utan varit på utflykt till en för mig ny marknad med några SWEA-vänner, en hotellmarknad där man kan köpa allt mellan himmel och jord för att utrusta och hotell och hem. Det blev en termos och ganska många handdukar. 
Jag och gästande Carina Thorold var på en ishockeymatch i söndags morse! Ellen, 19 år, som bor några våningar ovanför oss spelar nämligen i ett av stadens ishockeylag. Hennes lag vann och Ellen gjorde ett mål! 

Det var iskallt i hallen och våra Canada goose jackor kom väl till pass.

Ellen spelar som nummer 30.


Tillsammans med Carin, Mats, Mia och Ulf från Skövde åkte jag till Zhangjiakou tur och retur förra fredagen. Vi åkte dit för att besöka Roland på fabriken och för att också hämta hem honom. 

Leigang och Roland mötte oss på parkeringen.

Lev upp till detta om du kan!

Det provisoriska kontoret i väntan på att kontorshuset strax intill fabriken ska bli klart.
Kanske blir det det till årsskiftet.

Kallt har det varit och Roland har fått låna en gullig handvärmare av en kollega.
 Men nu har visst värmen slagits på enligt Roland.

Alla fyra fick vi en portion av företagslunchen, som serveras i en matsal i fabriken.
Riktigt gott denna dag! Roland är dock ganska trött på maten för det mesta och tar
nuförtiden med matlådor hemifrån varje vecka.


När det gäller Volvo kan jag berätta att försäljningssiffrorna här i Kina fortsätter att peka uppåt och att de stora, nödvändiga investeringarna i motorfabriken äntligen ska bli av. Vissa rykten talar också om att Volvo ska bli officiell tjänstebil i Kina. Blir det så ser nog framtiden mycket ljus ut. Den som lever får se! :)

Ps. Peking och Zhangjiakou ansöker tillsammans just nu om att få hålla vinter-OS 2022!