lördag 27 april 2013

Tianjin - "Lilla Shanghai"

Igår tog vi snabbtåget till kust- och hamnstaden Tianjin, ca 8 mil sydost om Beijing. Det går fort, 50 minuter på ditvägen, då tåget gjorde ett mellanstopp, och 35 minuter på hemvägen. Vi är imponerade (igen) - stationerna, logistiken, punktligheten, komforten på tågen - det här är de bra på i Kina! Och då ska ni komma ihåg att här är det nästan alltid massor av människor i rörelse.

Solen sken och vi hade en härlig dag i denna vackra stad, där nytt och gammalt finns sida vid sida i en mycket fin blandning. Tianjin växer snabbt och gör det på ett mycket genomtänkt sätt, efter vad vi såg och har hört. Trots att staden är stor finns här inte samma trängsel och tempo som i t ex Beijing.


Tianjin (ca 10 milj inv), även känd som Tientsin, gränsar till Peking och provinsen Hebei. Det är Kinas fjärde största stad och lyder direkt under den kinesiska centralregeringen. Staden är Pekings viktigaste hamn.

Staden grundades redan ca 500 f Kr och var då en viktig marknadsplats, men fick sin stora betydelse under 1400-talet, då den dåvarande kejsaren döpte om staden till Tianjin, vilket fritt översatt betyder "kejsarens vadställe". Detta syftar på det faktum att kejsaren måste korsa floden Hai He på väg till huvudstaden Peking.

 Staden har fått sitt smeknamn, Lilla Shanghai, då det 1858 slöts en rad fördrag mellan Qing och fyra västerländska makter. Efter kriget blev staden en fördragshamn och åtta länder öppnade koncessioner utanför den muromgärdade kinesiska staden på ömse sidor om Hai He. 1870 hamnade staden åter i fokus då ett antal franska missionärer och kinesiska kristna mördades i den så kallade "Tientsin-massakern", vilken ledde till hot om militär intervention från Frankrike.

De utländska koncessionerna bidrog till stadens snabba utveckling och många kineser tog sin tillflykt till koncessionerna i tid av politisk oro. Till exempel bodde de före detta kejsaren Puyen tid i den japanska koncessionen efter det att han jagats ut ur den Förbjudna staden 1924.  De utländska koncessionerna försvann stegvis under 1900-talet och de sista försvann i samband med Japans nederlag i det andra sino-japanska kriget 1945.
Följ med på en rundtur i denna historiskt viktiga, dynamiska och vackra stad!
Tågstationen ligger mitt i centrum och när vi klev ut möttes vi av fina vyer direkt.
Floden Hai He flyter genom staden och stadens centrum breder ut sig på ömse sidor.

Det är ovanligt med klockor i Kina, dvs i den offentliga miljön, men här finns det många. Ett minne från de västerländska gästerna? Denna klocka som ligger mitt i centrum har dessutom ett vackert klockspel varje hel timma.

Vi tog en sightseeingtur på floden som tog oss till/under 8 vackra broar av olika åldrar och stilar. Vi gjorde tre stopp efter vägen, för att gå iland och titta på sevärdheter.


Storbritannien och Frankrike byggde de flesta bankerna, skolorna och kyrkorna, följda av Japan, Tyskland, Österrike-Ungern och Ryssland. Spåren efter dem är många och välbevarade.

På en av alla de vackra broarna finns detta jättehjul. Om man tar sig en tur får man säkert en fantastisk utsikt över staden - men det hann vi tyvärr inte göra!


Staden är fyllda av minnen från den tid då olika västerländska länder satte sina spår här. Ett av stoppen under vår båttur tog oss till denna plats, The Italian customs areaVad som sedan har med Italien att göra är en smula ovisst. Men kanske är det som när vi pratar om Kina och det som är kinesiskt. Vi glömmer - kan inte ta in - att det är jätteland som innehåller många olika regioner och traditioner.









Nästa stopp på båtturen tog oss till Dabei temple. Ett stort buddhistiskt tempel, som ligger mitt bland många moderna, stora byggnader och ljuden från olika byggarbetsplaster omgav oss. Vi fick några rökelsepinnar av guiden och tände dem i rökelsekaret utanför ett av templen och sände en varm tanke till alla våra barn.



Det fanns gott om små Buddhastatyer runt om i området och de gjorde alla olika, glada tecken och miner.

Utanför templet fanns en stor marknad där man kunde köpa rökelse och andra buddhistiska attribut. Här finns också många framtidssiare - spåmän - rådgivare, som ville ge oss goda råd. Vi tackade nej, kanske dumt?


Det tredje stoppet var vid Ancient Culture Street och jag antar att det kan jämföras med Gamla stan i Stockholm, Skansen och andra hembygdsgårdar. Kina förändras och moderniseras mycket fort, så därför är det viktigt att skapa och bevara gamla miljöer. Det var mest kinesiska turister i Tianjin och även på denna gata. Kineser som behöver få en inblick i "hur det var förr i tiden".




Efter detta stopp lämnade vi båten och gick våra egna vägar. På ett ställe efter floden finns en vacker relief som berättade om livet före moderniseringen. Då var det full fart här också!



Eftersom jag är intresserad av arkitektur och av mötet mellan nytt och gammalt kommer nu fler bilder av olika stadsmiljöer. Jag tycker att de har gjort det bra i Tianjin! Nytt och gammalt kan mötas på ett kreativt och vackert sätt!








Tänk att jobba här! I en byggkran på ett blivande höghus/skyskrapa med minst 40 våningar!


Skyline i Tianjin i skymningen, nya höga hus i möte med gamla.

.




fredag 26 april 2013

Ett år i Kina!

Igår - torsdagen den 25 april - firade Roland och jag att vi varit i Kina i ett år!
Det är omöjligt att sammanfatta detta händelserika år med några få ord, men efter att vi ätit en god middag på vår italienska favoritrestaurang Alioolio, gjorde vi ett försök genom att välja tre ord var. Så här blev resultatet: 

Roland 

Äventyr - att bara flytta hit är ett äventyr; att uppleva Kina; alla resor (framför allt Mongoliet)
Shutttlebus - kommer efter två år att ha åkt minst jorden runt ett varv i en skakig shuttlebus mellan Beijing och Zhangjiakou (har nu åkt halvvägs)
Jobbfrustration - full fart framåt sen stopp; full fart framåt sen stopp igen; skjuta fram; lägga på is; otydliga beslut och besked; annorlunda och till en början svårbegripliga rutiner och strategier på arbetet - men jag håller i!:)

Åsa

Variation - ingen dag är lik den andra; många nya möten och relationer; många resor både inom och utanför Kina; har både prövat på att jobba och att vara lyxhustru, ensamma dagar och dagar med fullt ös, gäster; bytt lägenhet
Utveckling - har lärt mig att hantera många olika, för mig nya, situationer; kulturmöten och krockar; problemlösning  
Utmaning - hitta mig själv i denna annorlunda omgivning och livssituation; luftföroreningens påverkan av livet; tålamodskrävande att lösa vardagens alla små och stora frågor; leva i storstadens ständiga intensitet och brus; utbrottet av en ny variant av fågelinfluensa


En stor fördel för oss människor nuförtiden är alla social medier som gör att vi kan hålla kontakt med våra nära och kära både hemma i Sverige och på andra ställen i världen. Det är inte svårt att förstå att det måste ha varit mycket tuffare förr i tiden.

Det är nu försommar i Beijing och vi njuter av varma dagar med bra luft. Vi är alltså vid gott mod och ser fram emot nya äventyr!


På gården i vårt bostadsområde Park Avenue blommar träden och gräset är grönt. I bakgrunden ser ni Tower 2 där vi bor på 25:e våningen.
  

torsdag 25 april 2013

Fågelinfluensa - H7N9

Fågelinfluensan sprider sig på nytt i Kina med omnejd. Det är ny variant, som anses vara farligare än tidigare och ännu vet man inte var och hur den har utvecklats och startat. Man vet inte heller hur smittvägarna ser ut. Troligtvis kan utbrottet ha att göra med alla de döda grisar som kom flytande på en flod till Shanghai i slutet av mars. Man misstänker att dessa grisar dog pga ett nedsmittat vaccin och sedan helt enkelt dumpades i floden. Ett mycket stort antal ankor och änder och andra fåglar vid floden har smittats och dött. Idag finns det 112 kända fall av människor som insjuknat i Kina och 22 av dem har dött.

Idag har jag varit på en föreläsning om denna influensa och visst blir man oroad och funderar på vad som är bäst att göra. Nedan sammanfattar jag i några punkter vad jag fått lära mig idag.



Föredragshållaren, Harm Keizebrink, säger så här om sig själv: 

I am not a doctor, more a veterinarian, but I am an emerging disease eradication specialist. It is my job to train veterinary and human health specialist how to handle and manage crisis situations. I worked in this field in the past 10 years, and managed 1.100 crisis situations in 45 countries. I was responsible for the animal slaughter activities in Holland, during the outbreak of Bird Flu in 2003 and I was a member of the WHO SARS team in Beijing helping to develop response strategies for the Chinese government.


Om nuläget när det gäller det nya formen av fågelinfluensa säger han så här:

For now, I would say that the novel virus that is emerging in China has all the correct papers to become the next generation virus that has shown to be very thrall in infecting humans. Until today, the scientists are doing what they can to find the source but with no success. That indicates that the virus is still mutating, is still spreading undetected and this all without that the so called carriers of the virus are showing any clinical signs (showing that they get sick themselves).It is my firm belief (and that of many others) that it is not a cover up from the Chinese side, nor is any information withheld from the public. So everything is in the open, but it is very difficult to determine what is what. There is simply too much information available and to find out what is happening is almost a day job. 


Några fler punkter:


  • Virus sprider sig oftast på "ytor" och damm, dvs via hud, händer, handtag, smuts på gata och i trädgården, köksytor och redskap, med mera.
  • Handhygien är därför mer viktig än någonsin. (Men munskydd hjälper inte.)
  • Tvätta, diska och torka av mer än vanligt, ta av skorna när du går in.
  • Undvik stora folksamlingar.
Vad kan man göra mer?

  • Köp hem medicinen Tamiflu. Hjälper om man börjar ta den inom 4 dagar efter insjuknandet.
  • Ha tillräckligt mycket kontanter hemma för att snabbt kunna köpa en flygbiljett hem, även om priset tiofaldigas.
  • Följ rapporteringen om utvecklingen noga.

Harm menar att Kina hanterar situationen på ett mycket professionellt sätt och att 2-3 miljoner ! människor just nu arbetar med att försöka förstå och hantera situationen. Han tror att inom 2-4 månader kommer vi att veta mer. Däremot menar han också att allmänheten i stort i Kina är fortsatt ganska omedveten om faran. Ett par kinesiska vänner till oss menar att folk dock inte litar på myndigheternas information här, då de tidigare mörkat information omkring sådana här och andra viktiga frågor.

När det gäller information till oss vill jag också berätta att vi tidigare från ett mail från Volvos huvudkontor i Kina med allmänna råd och att det sitter en lapp i lobbyn i vårt hus med liknande information. Råden är desamma: god hygien gäller och undvik folksamlingar.

I Beijing är idag 2-3 fall kända, varav ett alldeles i närheten av Svenska skolan! Denna 4-åriga flicka var dock inte sjuk själv, men bar ändå på viruset, vilket gör saken än mer komplicerad. Än en gång tänkte jag att det är tur för oss att vi inte flyttat hit med några små barn. 

Om några månader kommer vi att veta mer, just nu får vi ta det varligt och undvika de mest känsliga miljöerna. Att det finns olika meningar bland olika experter vet vi också, men lusten att chansa känns rätt liten just nu.

lördag 20 april 2013

The Place & Sommarpalatset

Här i Beijing finner man hela tiden nytt och gammalt, rikt och fattigt, stort och smått, skönhet och gräslighet sida vid sida var man än gör eller går. Det har vi verkligen upplevt den senaste veckan då vi rört oss mellan bl a det supermoderna The Place och det gamla kejserliga sommarpalatset.


The Place är en stor och supermodern galleria som vi besökte en kväll efter att ha njutit av en fika på Atmosphere Bar på 80:de våningen i Beijings ännu så länge högsta hus. 

Det mest imponerande med The Place är en LCD- skärm (världens största?) som sitter i taket mellan de två stora affärs- och restaurang byggnaderna. Här visas korta filmer, reklam, vackra bilder och ibland propaganda.
Cornelia på The Place
Ä
Efter besöket på The Place tog vi en "konservburkstaxi" till Sanlitun (ett annat stort affärs- och restaurangcentra) För att äta middag. De kör helt vilt på gatan, trottoaren, i bussfiler och ibland mot trafiken - och fort går det! :)


En solig dag tog vi oss med hjälp av Beijings mycket moderna tunnelbana till Sommarpalatset, som ligger i det nordvästra hörnet av Beijing.

Sommarpalatset - Yiheyuan - var Qingkejsarens tillflyktsort undan Förbjudna stadens instängda gränser. Den kejserliga parken har funnits mycket länge, men fick sin nuvarande utformning under 1700-talet. Den har fått byggas upp två gånger sedan dess, en gång efter de franska och engelska truppernas ödeläggelse 1860 och en gång till år 1902 efter boxarupprorets plundringsvågor.

Sommarpalatset är utformat som ett naturens mikrokosmos, komponerat av berg och vatten. Här finns många vackra tempel, broar, gångvägar och ceremoniella byggnader. Alla byggnader och platser har poetiska och vackra namn: Godhetens och det långa livets sal, Dygdens och harmonins trädgård, Dyrbara molnens paviljong, Den oändliga vishetens tempel, Det långa livets berg, Drakkungens tempel, Jadeskärpets bro och så vidare.

Här nedan kan ni se några bilder från vårt besök i denna stora park. Det tar sin tid att åka till andra änden av Beijing, så vi gjorde som kineserna brukar göra: vilade och sov en stund! Ju längre bort från centrum man kommer, ju större chans att få en sittplats. Oftast får man dock stå upp och vid rusningstrafik kan man få trängas rejält.























Nu är det söndag och idag har våra sista aprilgäster kommit iväg hemåt. De skulle ha åkt igår, men SAS hade utan att informera ställt in deras flight, så idag har de fått plats på Air China som tar dem direkt till Stockholm.

Morgonen har vi bl a ägnat åt att läsa en rad artiklar på Svd.se om Volvo PV och det som har hänt inom företaget sedan 2010, då Geely med flera köpte företaget. Vad ska man säga och tänka? Det är förvirrande. Än så länge jobbar Roland på, även om han får olika direktiv hela tiden, och vi har inte hört något om tidigare hemgång eller så. Den som lever får se! :)