lördag 27 april 2013

Tianjin - "Lilla Shanghai"

Igår tog vi snabbtåget till kust- och hamnstaden Tianjin, ca 8 mil sydost om Beijing. Det går fort, 50 minuter på ditvägen, då tåget gjorde ett mellanstopp, och 35 minuter på hemvägen. Vi är imponerade (igen) - stationerna, logistiken, punktligheten, komforten på tågen - det här är de bra på i Kina! Och då ska ni komma ihåg att här är det nästan alltid massor av människor i rörelse.

Solen sken och vi hade en härlig dag i denna vackra stad, där nytt och gammalt finns sida vid sida i en mycket fin blandning. Tianjin växer snabbt och gör det på ett mycket genomtänkt sätt, efter vad vi såg och har hört. Trots att staden är stor finns här inte samma trängsel och tempo som i t ex Beijing.


Tianjin (ca 10 milj inv), även känd som Tientsin, gränsar till Peking och provinsen Hebei. Det är Kinas fjärde största stad och lyder direkt under den kinesiska centralregeringen. Staden är Pekings viktigaste hamn.

Staden grundades redan ca 500 f Kr och var då en viktig marknadsplats, men fick sin stora betydelse under 1400-talet, då den dåvarande kejsaren döpte om staden till Tianjin, vilket fritt översatt betyder "kejsarens vadställe". Detta syftar på det faktum att kejsaren måste korsa floden Hai He på väg till huvudstaden Peking.

 Staden har fått sitt smeknamn, Lilla Shanghai, då det 1858 slöts en rad fördrag mellan Qing och fyra västerländska makter. Efter kriget blev staden en fördragshamn och åtta länder öppnade koncessioner utanför den muromgärdade kinesiska staden på ömse sidor om Hai He. 1870 hamnade staden åter i fokus då ett antal franska missionärer och kinesiska kristna mördades i den så kallade "Tientsin-massakern", vilken ledde till hot om militär intervention från Frankrike.

De utländska koncessionerna bidrog till stadens snabba utveckling och många kineser tog sin tillflykt till koncessionerna i tid av politisk oro. Till exempel bodde de före detta kejsaren Puyen tid i den japanska koncessionen efter det att han jagats ut ur den Förbjudna staden 1924.  De utländska koncessionerna försvann stegvis under 1900-talet och de sista försvann i samband med Japans nederlag i det andra sino-japanska kriget 1945.
Följ med på en rundtur i denna historiskt viktiga, dynamiska och vackra stad!
Tågstationen ligger mitt i centrum och när vi klev ut möttes vi av fina vyer direkt.
Floden Hai He flyter genom staden och stadens centrum breder ut sig på ömse sidor.

Det är ovanligt med klockor i Kina, dvs i den offentliga miljön, men här finns det många. Ett minne från de västerländska gästerna? Denna klocka som ligger mitt i centrum har dessutom ett vackert klockspel varje hel timma.

Vi tog en sightseeingtur på floden som tog oss till/under 8 vackra broar av olika åldrar och stilar. Vi gjorde tre stopp efter vägen, för att gå iland och titta på sevärdheter.


Storbritannien och Frankrike byggde de flesta bankerna, skolorna och kyrkorna, följda av Japan, Tyskland, Österrike-Ungern och Ryssland. Spåren efter dem är många och välbevarade.

På en av alla de vackra broarna finns detta jättehjul. Om man tar sig en tur får man säkert en fantastisk utsikt över staden - men det hann vi tyvärr inte göra!


Staden är fyllda av minnen från den tid då olika västerländska länder satte sina spår här. Ett av stoppen under vår båttur tog oss till denna plats, The Italian customs areaVad som sedan har med Italien att göra är en smula ovisst. Men kanske är det som när vi pratar om Kina och det som är kinesiskt. Vi glömmer - kan inte ta in - att det är jätteland som innehåller många olika regioner och traditioner.









Nästa stopp på båtturen tog oss till Dabei temple. Ett stort buddhistiskt tempel, som ligger mitt bland många moderna, stora byggnader och ljuden från olika byggarbetsplaster omgav oss. Vi fick några rökelsepinnar av guiden och tände dem i rökelsekaret utanför ett av templen och sände en varm tanke till alla våra barn.



Det fanns gott om små Buddhastatyer runt om i området och de gjorde alla olika, glada tecken och miner.

Utanför templet fanns en stor marknad där man kunde köpa rökelse och andra buddhistiska attribut. Här finns också många framtidssiare - spåmän - rådgivare, som ville ge oss goda råd. Vi tackade nej, kanske dumt?


Det tredje stoppet var vid Ancient Culture Street och jag antar att det kan jämföras med Gamla stan i Stockholm, Skansen och andra hembygdsgårdar. Kina förändras och moderniseras mycket fort, så därför är det viktigt att skapa och bevara gamla miljöer. Det var mest kinesiska turister i Tianjin och även på denna gata. Kineser som behöver få en inblick i "hur det var förr i tiden".




Efter detta stopp lämnade vi båten och gick våra egna vägar. På ett ställe efter floden finns en vacker relief som berättade om livet före moderniseringen. Då var det full fart här också!



Eftersom jag är intresserad av arkitektur och av mötet mellan nytt och gammalt kommer nu fler bilder av olika stadsmiljöer. Jag tycker att de har gjort det bra i Tianjin! Nytt och gammalt kan mötas på ett kreativt och vackert sätt!








Tänk att jobba här! I en byggkran på ett blivande höghus/skyskrapa med minst 40 våningar!


Skyline i Tianjin i skymningen, nya höga hus i möte med gamla.

.




1 kommentar:

  1. Vilka vackra bilder. Tog mig tid i kväll för att titta på bilderna från Tibet och bara skrollade och skrollade. Vilken underbar blogg du har Åsa. Hoppas många läser den!

    SvaraRadera