lördag 16 november 2013

Fler barn i Kina och andra förändringar?

Det viktiga politiska mötet i Kina är över och nyheter om olika beslut/ambitioner (vad det blir i praktiken vet ingen än) börjar komma både här i Kina och världen över. Det här kan man läsa på svt.se idag:



Xi Jinping, general secretary of the Communist Party of China (CPC) Central Committee, addresses thethird 
Plenary Session of the 18th CPC Central Committee in Beijing, capital of China,
 Nov 12, 2013. Thesession lasted from Nov 9 to 12. [Photo/Xinhua]


Kina lättar på enbarnspolitiken
Stora reformer annonseras. Kina ska lätta på sin strikta familjeplaneringspolitik, göra förflyttningar i landet enklare och även avskaffa ett kontroversiellt arbetslägersystem.

PUBLICERAD 15 NOVEMBER 2013 - 12:43 – UPPDATERAD 15 NOVEMBER 2013 - 15:00

Par där någon av föräldrarna inte har några syskon ska nu få skaffa mer än ett barn. För närvarande tillåter kinesisk lag bara att föräldrarna skaffar två barn om båda själva är ensambarn. Förändringen ska leda till en "långsiktigt balanserad befolkningsutveckling i Kina", enligt statliga nyhetsbyrån Nya Kina. Enbarnspolitiken har funnits sedan 1970-talet, då den infördes för att kontrollera Kinas befolkningstillväxt. Politiken har lett till att den arbetsföra delen av befolkningen i Kina har börjat sjunka.
Försök att öka tillväxten
Fler både ekonomiska och sociala reformer presenteras i ett försök från regimens sida att skapa ytterligare tillväxt i landet, i ett läge då ekonomin efter tre decennier av tvåsiffrig tillväxt ser ut att sakta ner. I år räknar den kinesiska ledningen med en tillväxtminskning ner till 7,5 procent. Det är den lägsta på 23 år. Reformerna är ett försök att skifta tyngdpunkten i den kinesiska ekonomin från industriinvesteringar och export till service och inhemsk konsumtion, något som ligger mer i linje med andra utvecklade ekonomier.
För att lyckas med det vill ledningen underlätta för miljoner kineser på landsbygden att flytta in till städer. Därför föreslås att socialförsäkringssystemen för stad och landsbygd ska integreras, och att restriktionerna på var i landet invånarna får skriva sig ska avskaffas. I dag har kineser som flyttar till en del av landet till en annan ofta inte rätt att skriva sig där, vilket bland annat kan innebära att deras barn måste återvända till hemområdet för att gå i skolan.
Marknaden reagerade positivt
Dokumentet låg i linje med ett tidigare läckt material som spritts i sociala medier och där förslag som rör lättnader i aktiehandeln då fick aktiemarknaden att stiga kraftigt.
Andra förslag handlar om att driva igenom en miljöskatt, en åtgärd som setts som nödvändig för att komma tillrätta med en del av de stora hälsoproblem som människor i fram för allt de stora och hårt förorenade städerna i Kina lider av.
Enligt den statliga nyhetsbyrån har reformförslaget redan klubbats igenom på toppmötet, och i en första kommentar till dokumentet utlovades resultat av reformerna år 2020. Ekonomiska analytiker och människorättsorganisationer världen över är försiktigt positiva till det kinesiska reformförslaget.
Lättnaden i registrering viktigast
- Att Kina planerar att lätta på sitt system för registrering av invånarna i mindre städer, så att människor lättare kan flytta till städerna, är den viktigaste reformen, anser Kristina Sandklef, Kina-ekonom på East Capital i Stockholm. Det innebär att urbaniseringen snabbas på - och det betyder i sin tur snabbare tillväxt för Kina, säger hon till Reuters.
-Det betyder att människor lättare kan flytta till storstäderna och ta med sina familjer, och att de tillsammans med migranter som redan bor i dessa städer får samma rättigheter som stadsborna, så att man inte har det dubbla systemet som finns nu. Det är ett stort steg för att liberalisera arbetsmarknaden och tillåta fri rörelse av arbetskraft, säger Kristina Sandklef, men tillägger att ingen vet när reformerna kommer att genomföras.
-Fast det är fortfarande goda nyheter eftersom det betyder att de vill göra det.
Arbetsläger utan rättegång avskaffas
Ett kontroversiellt arbetslägersystem ska också avskaffas, enligt förslaget. I dag kan misstänkta brottslingar efter beslut från en polispanel skickas till arbetsläger i upp till fyra år, utan en riktig rättegång. Att avskaffa systemet är en del av flera åtgärder för att "förbättra mänskliga rättigheter och rättspraxis", enligt nyhetsbyrån.
Dessutom ska antalet brott som leder till dödsstraff reduceras "steg för steg", enligt Nya Kina.Kinas arbetsläger är något som Amnesty har kritiserat "i alla år", och det vore positivt om de verkligen avskaffades, enligt Elisabeth Löfgren, pressekreterare på Amnesty.
-Vi har hört det förut. Självklart skulle vi välkomna det, men samtidigt är frågan vad som kommer i stället.
Kina har i nuläget dödsstraff för olika 55 brott, inklusive vissa politiska brott, och är det land i världen som avrättar flest - hur många är en statshemlighet.
-Om de tänker ta bort några brott från listan är det ett steg i rätt riktning. Fast vi vill att det ska avskaffas helt och hållet, säger Elisabeth Löfgren.
TT/Reuters
Susan Ritzén
susan.ritzen@gmail.com



Själv har jag njutit av en härlig solmorgon och av en strålande solnedgång, samtidigt som jag förbereder mig för hemresan på måndag. Strejken på Finnair är över och det verkar som om mitt flyg kommer att avgå enligt schemat. Tur för mig! Då hösten ännu för det mesta är fin och varm här behöver jag nog även förbereda mig för det svenska novembervädret. Men vad är det i jämförelse med att få träffa nära och kära? :)
Roland är hemma och vi tar det lugnt tillsammans. Dessa hemmahelger är så sköna, det känns nästan som om vi lever ett "vanligt" tillsammansliv" då, och det är viktigt.




onsdag 13 november 2013

Lyxhustruliv

Den senaste veckan har jag mest levt ett liv för medföljande lyxhustrur. Dvs jag har haft bokklubbsträff,  besökt olika marknader, spelat mahjong, shoppat och umgåtts med SWEA-vänner. Det känns både bra och konstigt. I världen händer hela tiden många avgörande och svåra händelser. Orkanen på Filippinerna, politiska och viktiga möten i Kina (www.inbeijing.se) , katastrofer i Afrika, personliga kriser i vänners liv och allt annat däremellan. Ändå kan jag inte göra annat än att leva det liv som finns runt omkring mig. Så jag gör mitt bästa för att leva det liv jag har. Vad kan man annat göra?

Veckan började med en härlig morgonpromenad i Hong Ling Jin Park och har fortsatt med olika utflykter i denna enorma stad. Dessutom har jag varit på massage två gånger och även klippt håret för en relativt sett billig penning (158 RMB). Tack för allt och alla!


Hong Ling Jin park ligger nära vår bostad och dit går jag gärna på promenad, speciellt på mornarna om vädret och luften är bra. Det är gratis inträde och fullt av folk och härligt folkliv.
Höstfärgerna och det sjudande livet gör mig glad.

Burfåglarna blir också glada och kvittrar och sjunger för fulla muggar när de får komma ut i det fria.
Idag har jag varit på utflykt med några goda SWEA-vänner. Vi besökte bl a en möbelmarknad där de säljer kopior av välkända märken till ett betydligt billigare pris än hemma och senare på dagen åkte vi till en välkänd hutonggata där man bl a kan köpa roliga skor till ett ett bra pris. Kersti blev sugen på detta par, men avstod ändå. Jag blir både glad och kluven till alla dessa möjligheter - bra eller dåligt? Kvalité eller bara fusk? Rätt eller dåligt att handla här? Var finns svaret på dessa frågor?

Afsi, Ann-Marie, Lena, Kersti, Iréne och jag (som fotade) hamnade efter ett tag på en bar/enkel restaurang och fick efter en del väntande i oss en enkel lunch.

Här satt också några unga kinesiskor, som var fullt upptagna av sina kameror och mobiler. Livet här, för dem som har råd, liknar mycket livet världen över - för de lyckligt lottade.

Men ändå finns det olikheter. T ex kan man köpa solfjädrar med olika mönster och
kinakaniner i olika modeller och material överallt. Lärde mig idag att kaninen är en symbol som har sina rötter i Qingdynastin och att den är en viktig symbol för Beijing.
Så alla de figurer ni kan se nedan har med detta att göra.


Ikväll har jag en lugn hemmakväll och jag förbereder mig bl a för den kommande hemresan. På måndag morgon ska jag ju resa till Sverige för att träffa nära och kära. Det ska bli helt underbart.

torsdag 7 november 2013

Blandade nyheter från Beijing

Precis som på andra platser i världen och i alla människors liv finns det mycket att berätta, stort som smått. Jag gör det här och nu. Ta det för vad det är - ett liv och en berättelse bland så många andra! :)

Stort problem är det med trafiken i Peking. Trängseln och kaoset och avgaserna ökar hela tiden. Skulle du vilja sitta i denna bilkö?




Men enligt China Daily idag har nu (äntligen) myndigheterna tagit tag i detta problem och planerar för kommande förbättringar. Läs här:


Källa: http://usa.chinadaily.com.cn/business/2013-11/07 (även bilden ovan kommer därifrån)
BEIJING - The Beijing municipal government will slash its new car registration quota by 37.5 percent starting from 2014 and give more stake to new energy vehicles as part of its efforts to curb air pollution.
According to an interpretation of a five-year vehicle emission reduction plan (2013-2017), the number of newly registered cars will be cut from current 240,000 each year to 150,000 by 2017.
A five-year clean air action plan (2013-2017), released on September 12, ruled that the total number of vehicles in the city would be restricted to around 6 million by the end of 2017.
The city had 5.4 million vehicles at the end of October, according to figures from the Beijing Traffic Management Bureau.
Among the 600,000 vehicles allowed to hit the road within the next four years, 170,000 will be new energy vehicles which include battery electric, plug-in hybrid and fuel cell ones.

Nu återstår det att se om man lyckas. Att äga och köra en egen bil är ju den stora lyckodrömmen här, precis som på andra platser i världen. Enligt tidigare nyheter har man också tagit fram en nödplan för vad som ska göras om luftföroreningarna blir lika höga som förra vinter. Bl a kommer trafiken att begränsas betydligt dessa dagar. Lycka till Beijing, säger jag!
Andra nyheter från Kina handlar idag om ett nytt bombdåd i norra Kina och att myndigheterna blir allt räddare för vad som finns "under ytan" i detta jätteland. Överfallen inom den kinesiska sjukvården ökar också och flera läkare har dödats. Många invånare är mycket besvikna på den ibland urusla sjukvården och på att det kostar så mycket att få vård. Idag är det dessutom ett mycket viktigt politiskt möte i Peking, många stora beslut väntas fattas angående bl a de ekonomiska riktlinjerna .
Själv lever jag långt från alla dessa stora händelser och har just nu några vilodagar efter många besökande vänner. Fyra vänner från Skövde var här i två veckor och följdes direkt av Carina Norrby, en fd kollega från Jönköping, med familj under ett par dagar. Det är jätteroligt att så många kommit hit på besök och att vi får dela vår Kinaupplevelse med alla dem.
Idag har jag inte vilat utan varit på utflykt till en för mig ny marknad med några SWEA-vänner, en hotellmarknad där man kan köpa allt mellan himmel och jord för att utrusta och hotell och hem. Det blev en termos och ganska många handdukar. 
Jag och gästande Carina Thorold var på en ishockeymatch i söndags morse! Ellen, 19 år, som bor några våningar ovanför oss spelar nämligen i ett av stadens ishockeylag. Hennes lag vann och Ellen gjorde ett mål! 

Det var iskallt i hallen och våra Canada goose jackor kom väl till pass.

Ellen spelar som nummer 30.


Tillsammans med Carin, Mats, Mia och Ulf från Skövde åkte jag till Zhangjiakou tur och retur förra fredagen. Vi åkte dit för att besöka Roland på fabriken och för att också hämta hem honom. 

Leigang och Roland mötte oss på parkeringen.

Lev upp till detta om du kan!

Det provisoriska kontoret i väntan på att kontorshuset strax intill fabriken ska bli klart.
Kanske blir det det till årsskiftet.

Kallt har det varit och Roland har fått låna en gullig handvärmare av en kollega.
 Men nu har visst värmen slagits på enligt Roland.

Alla fyra fick vi en portion av företagslunchen, som serveras i en matsal i fabriken.
Riktigt gott denna dag! Roland är dock ganska trött på maten för det mesta och tar
nuförtiden med matlådor hemifrån varje vecka.


När det gäller Volvo kan jag berätta att försäljningssiffrorna här i Kina fortsätter att peka uppåt och att de stora, nödvändiga investeringarna i motorfabriken äntligen ska bli av. Vissa rykten talar också om att Volvo ska bli officiell tjänstebil i Kina. Blir det så ser nog framtiden mycket ljus ut. Den som lever får se! :)

Ps. Peking och Zhangjiakou ansöker tillsammans just nu om att få hålla vinter-OS 2022!


söndag 3 november 2013

Morgonguld över Peking



Kanske är det som allra bäst i Beijing just nu? Jag menar vädret och luften och solen och temperaturen. Ingen smogg idag och underbart höstväder. Började med att vinka av våra fina Skövdevänner, som efter två veckor styrde kosan hemåt igen, och Roland som återvände till Zhangjiakou. Det blev verkligen tomt! 

För att skapa en bra början på denna vecka tog jag en morgonpromenad i Hong Ling Jin park - min näraliggande favoritpark. Tidigt på morgonen är här fullt av folk som promenerar, småjoggar, tränar, sjunger, dansar i grupp (ca 10-50 personer)  till klassisk kinamusik eller modern kinapop, gör qi gong och tai chi. Det är så underbart! Stämningen är glad och avslappnad. Några går omkring och sjunger eller ropar, andra dansar med solfjädrar, några spelar bordtennis och åter andra sparkar med en kinesisk fotboll. Önskar att ni alla kunde vara här och uppleva detta! De som deltar är alla så viga och entusiastiska, trots en hög medelålder. Jag brukar le och visa tummen upp och applådera åt några av de äldre kvinnorna och de svara alltid med ett stort leende.  

Tyvärr är jag för feg för att delta. Känner mig klumpig och ensam som västerlänning. Gick därför till gymmet och tränade efter promenaden. Här kan jag på vårt sätt träna ensam och behöver inte vara i ett kollektiv och göra som alla andra.

Känner en stor tacksamhet till livet som låter mig uppleva detta (tack vare Rolands slit och släp och tålamod med jobbet i Zjk) och för vår stora och härliga familj och för alla fina vänner - varav många kommit för att hälsa på oss. Tack alla för att ni finns!




Några tar fortfarande med sig sina burfåglar till parken. De hänger upp burarna i träden och fåglarna sjunger och kvittrar som bara den!

lördag 2 november 2013

Peking - förändringarnas stad

Dagarna går fort. Våra Skövdegäster är kvar till på måndag och varje dag fylls av olika aktiviteter. Medan de var ute på en cykeltur med Bike Beijing i torsdags passade jag på att träffa journalisten och författaren Jojje Olsson. Det är han som har skrivit boken Förändringarnas stad, som jag berättat om tidigare. 

Vi träffades på ett café vid Trumtornet norr om Förbjudna staden. Sen visade han mig runt i de omgivande hutongområdena och berättade att allt fler håller på att försvinna. Det rivs för att göras nytt så att fler turistbussar och turisterna själva ska få plats. Det är synd för de gamla, lite ruffiga, kvarteren är mycket lugna och mysiga. Här har det bott folk i många hundra år och hutongerna är gamla. För att få folk att flytta erbjuds de nya lägenheter i något av de höga skyskraporna längre ut. De som inte vill flytta pressas genom att husen bredvid rivs ner och taken tas bort.

Jojje är bara 30 år, men har bott här i snart 7 år och trivs bra i staden där allt händer och förändras mycket snabbt. Han skriver artiklar för flera tidskrifter och håller föredrag. Just nu tror jag att han är en av de mest initierade svenskar du kan träffa här i Beijing. Jag hade tur! :) Han bor i en liten, men helt ok lägenhet i ett mindre flervåningshus strax norr om Trumtornet.

Beijing är lite annorlunda än andra stora huvudstäder på så sätt att i stadens absoluta centrum finns det än så länge kvar både gamla och risiga hus/hutonger med inte så rika och delvis fattiga invånare. Men det håller på att försvinna, samtidigt som insikten om det unika med detta håller på att växa.


Jojje på sin cykel.

Mitt på gatan bor dessa gäss.

Många hutonger är övergivna och stängda.

Ångbullar bakas och säljs på gatan.

Liksom annan street-food.

I detta område lever många på att samla in sopor och sälja det som är återvinningsbart. En del är statligt anställda, andra "egna företagare".

Jojje tog mig med till en hutong som är intakt sedan flera hundra år. Här på gick en filminspelning så vi kunde inte titta runt, men en av familjemedlemmarna visade oss gamla foton och berättade om huset. Just denna huton/courtyard är unik då den är ganska orörd och innergården inte full av tillkommande utbyggnader. Under kulturrevolutioner fylldes Beijing av rödgardister som helt enkelt flyttade in på gårdarna och byggde sig små hus där de ville. Det är idag svårt att veta vem som är de rättmätiga ägarna.

Denne man är ingift i familjen och har bott här sedan 1976. Dörren är 150 år gammal. Stenplattorna inne på gården är ca 300 år gamla.

På de samla gatorna finns små längor med mycket enkla rum. Här bor människor som inte kan hitta eller har råd med andra bostäder. Det är ganska mörkt, trångt och risigt inne i dessa bostäder. Måste vara tufft att bo här.

Som sagt, många lever på sophämtning här.

Denna gamla kvinna satt utanför en av hutongerna. Undrar hur hennes
livshistoria ser ut?

Gatorna är små, lugna, tysta och mysiga i sin enkelhet.

Sopor, sopor. Det finns minst 500 illegala soptippar runt Beijing,
skriver Jojje i sin bok. Fast förhoppningsvis kan dessa petflaskor återanvändas.

Lever man inte på sopletande lever man kanske på att vara rickshawförare. Vilket också måste vara rätt tufft. En tupplur kan nog behövas då och då. 

I dessa kvarter har alla inte egen toalett utan kollektiva. Det luktar, kan jag berätta.


Denna kvinna har just varit på toaletten nedan.
Hon satt på den höga toan, men mest är det ståtoor.


Hösten är här och snart kommer vintern. Så mopederna och vesporna
får nu sina vinterkläder för att skydda förarna en smula från den ibland mycket bitande kylan.



Den lokala bagaren håller till här.

Efter cykelturen återförenades jag med gästerna - Maria, Ulf, Carina och Mats -
och vi åt en rykande varm hotpot tillsammans.

Dagen avslutades uppe i Trumtornet där vi fick lyssna på en mäktig
trumuppvisning innan vi tog oss hemåt med buss.