fredag 3 maj 2013

Majgäster och Kinapolitik

Vi har fått gäster igen från Sverige. Denna gång är det Rolands äldste son Jakob med två vänner, Daniel och Josef, som är här. Roligt!

Vi har hunnit med flera fina turer runt om i stan och i morse gick vi den härliga rundan i Hong Ling Jin park och gladde oss åt det intensiva folklivet där. Roland och Josef är nu på väg till glasögonmarknaden. Roland för att hämta de glasögon han beställde för en vecka sedan och Josef för att beställa ett par eller två.



Trötta gossar tar en fikapaus utanför Drumtower.

Senare idag ska Roland och gossarna på akrobatikshow och sen ska vi alla ses på Atmosphere bar. Den ligger på 80:e våningen och jag har berättat om den tidigare. I morgon väntar en tuff och spännande murvandring högt uppe bland bergen. Undrar vem som kroknar först? Det blir nog jag . . .


Musik, sång, dans, drakflygning, pingis . . . - ja, på lördag förmiddagarna är det verkligen full aktivitet i parken.
När vi har gäster som frågar och undrar om livet i Kina funderar man mer på allt som är och sker. Vad vet och förstår vi egentligen? Vad händer på djupet i detta mångfasetterade samhälle? Många förändringar pågår hela tiden och nytt och gammalt blandas på ett sätt som för kan vara svårt att uppfatta och förstå, särskilt för oss västerlänningar, men säkert för ganska många kineser också. Det går ju så fort . . .

Läser just nu en bok som sätter ord på detta:

Kina med tio ord av Yu Hua (Natur och kultur, 2013)
"Gapet mellan Kina under kulturevolutionen och Kina idag är ungefär lika stort som gapet mellan medeltidens och dagens Europa. En västerlänning skulle vara tvungen att ha levt i fyrahundra år för att ha upplevt dessa bägge tidsåldrar, men vi kineser har varit med om dem bägge på bara fyrtio år. När man tar de oerhörda förändringar som inträffar underloppet av fyrahundra år och krymper tidsförloppet till en tiondel uppstår unika situationer."




Det är också svårt för oss att ta del av nyheter angående pågående politiska förändringar genom att lyssna på nyheterna här, men så här skrev Ola Wong i Svd häromdagen:
PEKING 
Ola Wong SvD 131503
"De senaste månaderna har slagorden ”kinesiska drömmen” och ”Förverkliga den stora fuxing, renässansen, för den kinesiska nationen” synts i alla möjliga sammanhang i Kina. Det ser ut att bli den ideologiska doktrinen för den nya ledarduon president Xi Jinping och premiärminister Li Keqiang, som förväntas sitta till kommunistpartiets kongress 2022.
Som brukligt i kinesisk politik är sloganen så fluffig och otydlig att den kan motivera i stort sett vad som helst. Men partitidningen Folkets dagblad uttyder det som att landet har välstånd, nationen återvitaliserats och lycka för folket. ”Välstånd” betyder att BNP-tillväxt fortfarande är huvudfokus. Ett konkret mål är att fördubbla medelinkomsten till år 2020 jämfört med 2010 års nivå och att bygga en kinesisk version av folkhemmet: xiaokang shehui, en nation av medelhögt välstånd.
Allt ska vara klart till partiets 100-årsdag år 2021.
”Lycka” betyder att vanliga kineser ska kunna förverkliga sina drömmar och ha ett bra liv: trygghetssystem och renare miljö.
”Återvitalisering” innebär att partiet vill rensa ut den utbredda cynismen bland folk genom att bygga en stark nationell anda.
”Kinesiska medborgare ska inse att deras personliga öde är nära länkat med nationens”.
En sak den ”kinesiska drömmen” inte betyder är demokrati. Budskapet är starkt nationalistiskt och revanschistiskt för ”100 år av nationell förödmjukelse” av utlänningar, som började med förlusten mot britterna i Opiumkriget för över 170 år sedan."

Ja, mycket är i görningen, vad som kommer att hända får vi se. Vi lever alla i en föränderlig tid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar