Gott Nytt År 2014!
Vi firade nyåret storslaget tillsammans med 10 vänner på en fin restaurang i centrala Beijing, Temple Restaurant of Beijing. Mycket gott och lyxigt. Restaurangen hade en nyårsmeny, men personalen var oförberedd på att vi ville stanna över tolvslaget och skåla i champagne - nyårsbubbel. Men det ordnade sig och med Anders och några andras ljudliga fyrverkeriimitationer lät det precis som det ska! :) I Beijing är det bara på några få västerländska restauranger som man firar det västerländska nyåret mer påtagligt.
Det stora firandet väntar man förstås med till det kinesiska nyåret som i år infaller 30-31 januari. Förberedelserna pågår redan. I Kina lever man med två tideräkningar och det torde bli lite komplicerat ibland. Men de är ju vana! :)
Veckan i övrigt har vi tillbringat hemma - bubbelliv. Vi har haft behov av vila och att göra ingenting. Själv har jag kurerat en seg infektion och det har varit skönt att "glömma" världen utanför ett tag. Dessa dagar kan vi nästan glömma att vi bor i en mångmiljonstad i Kina. Det känns nästan som att leva i en lyxbubbla, avskild från allt som sker runt omkring. Världen har kommit till oss genom BBC och CNN då och då och att bekymren och katastroferna är många går inte att glömma.
Några små promenader i närområdet har det blivit och vi har då njutit av sol och flera plusgrader.
Park Avenue sett från Hong Ling Jin park där isen börjat smälta. |
Vinterfiske på kanalen utanför vårt hus. |
Idag har Roland åkt tillbaka till Zhangjiakou för en ny 7-dagars arbetsvecka. Den sista som är 7 dagar lång. Det är kyligare idag igen och luften är dålig, så jag håller mig hemma.
Rolands arbetskamrat Leigang har sovit över här både på väg hem till Shanghai i början av veckan och igår, på väg tillbaka. Då har vi ofta intressanta samtal om livet i Kina och vi diskuterar allt mellan himmel och jord. Gång på gång återkommer vi till hur mycket som har hänt här under de senaste 30 åren.
På bilden ser ni försäljning av streetfood. Bilden är mer än 50 år gammal, men även om kläder och frisyrer ser annorlunda ut idag, sker denna typ av matförsäljning ungefär på samma sätt även nuförtiden. Många människor försörjer sig på detta. Och många kineser äter sin mat på stående fot utomhus.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar