Japan är västinfluerat sedan länge, men inte likt något västerländskt land. Det är en del av Asien, men ändå inte likt något annat asiatiskt samhälle. "Japan är ett unikt flexibelt land där modernitet och tradition ingår i en sammanhängande enhet" - så står det i guideboken. Kanske är det därför det framstår som gåtfullt? Bilden tog jag på Edo-Tokyo museet.
Tokyo
Jag och min Beijingvän Kersti tillbringade två intensiva dagar i denna jättestad, ca 9 miljoner invånare i den centrala delen = världens folkrikaste storstadsområde. Vi hade fått goda råd och tips inför besöket från en annan Beijingvän, Lena, som har bott i Japan i drygt 4 år. Tur för oss för annars vet jag inte hur vi hade lyckats att ta oss fram i denna myllrande storstad. Tokyo betyder östra huvudstaden, dvs den ligger öster om Kyoto, den gamla huvudstaden.
Det finns en mängd olika tåg- och tunnelbanelinjer i Tokyo. Tågen går mycket ofta och bara man vet vart man ska är det lätt att ta sig fram. Det är dock ont om information på engelska, så Kersti och jag är mycket tacksamma för alla hjälpsamma biljettvakter. De kan inte mycket engelska men med kartans hjälp kom vi för det mesta ! rätt.
Och vad gör man då när man åker tåg? Samma här som överallt i världen!
Vi bodde nära Shinagawa station och här en bild från en lugn förmiddag. Det strömmar mycket folk åt alla håll hela tiden. På Tokyos största station, Shinjuku passerar dagligen ca 3 miljoner ! passagerare.
Här är vi på Meiji dori - en stor affärs- och modegata. "Här i området föds modet" - hade Lena berättat. Men det finns förstås väldigt många olika liknande områden, med massor av affärer.
Strax intill finns en mindre men populär gata som heter Catstreet. Mysig och mycket lugnare, med många små butiker och caféer .
Några japanska barn satt på trottoaren och hade roligt.
Catstreet igen
Stort och välskött och elegant - så är det i centrala Tokyo.
Tåg igen, ganska fullt, men inte som vid rusningstid. Då kan man få pressa sig in. En del lär klä sig i oljade rockar för att kunna glida in . . .
Snobben är mycket populär i Japan, men ännu populärare är de . . .
. . . Japanska bobtailkatterna. De är högt älskade i Japan och anses föra tur med sig. De avbildas ofta med den högra framtassen lyft (de kallas då Maneki-neko, vilket betyder “vinkande katt”) och placeras vid dörren till japanska tempel, hem och butiker som en välkomsthälsning och lyckobringare.
Blommande körsbärsträd invid en varm husvägg.
När vi hade strosat en stund på de kända affärsgatorna gick vi till Yoyogi parken. En stor park som bl a inrymmer Meiji Shrine templet, Tokyos viktigaste shintohelgedom. Hit kommer fortfarande många japaner för att be och köpa lyckobringande amuletter för det kommande året.
Mitt i parken stod dessa vackra tunnor. Gissa vad som kan förvaras i dem? Just det, sake - risbrännvin. Om jag förstod rätt var detta ett minnesmärke över japans tidiga industrialisering.
I parken finns det också en vacker japansk trädgård, just nu fanns det förstås inte så många blommande växter. Men det var ändå vackert och välordnat och meditativt.
Ingången till den stora helgedomen.
Renlighet är viktigt i Japan. Vid alla helgedomar och i många japanska trädgårdar finns vattenkällor med skopor. Här ska man tvätta/rena sina händer och sin mun.
Några vacker detaljer (ovan och nedan) från Meiji Shrine templet. I motsats till Kina, där mycket är pråligt och färggrant, är stilen enkel och elegant.
Att köpa och hänga upp lyckobringade amuletter är den del av den japanska kulturen. Här kan man önska sig/ be för det mesta i livet.
Denne man - munk? - stod utanför utgången alldeles stilla.
Undrar vad han hade i tankarna?
Framemot kvällen tog vi oss, efter mycket letande, till Roppongi Mori Building. Ett högt och runt kontorshus med skybar, restauranger och konstmuseum högst upp. Besöket var väl värt mödan att hitta hit. Det röda tornet på bilden liknar Eiffeltornet och heter Tokyo Tower.
Högst fanns en utsiktsterrass där vi njöt av både solnedgången och senare av nattbelysningen i Tokyo.
Min reskamrat Kersti och jag.
Som sagt, staden är stor och breder ut sig åt alla väderstreck.
Tokyo Tower med omnejd i nattbelysning.
Andra dagen i Tokyo började vi med att ta en busstur runt det kejserliga palatset i Tokyo. Runt palatset finns en stor park. Det är annars ganska ont om gröna ytor i Tokyo, det mesta är bebyggt. Vi såg också parlamentet och andra viktiga byggnader.
Här ser ni Tokyo station, en stor station mitt i staden.
På väg till Edo-Tokyo museum fanns det många statyer och bilder på sumobrottare. Vi fick senare veta att här intill ligger en av Japans stora arenor för tävlingar i just sumobrottning.
Det finns många museer i Tokyo, på Lenas inrådan valde vi att besöka Edo-Tokyomuseet. "The Edo-Tokyo Museum (江戸東京博物館, Edo Tōkyō Hakubutsukan) is housed in an unique looking building located in the Ryogoku district. The museum's permanent exhibition vividly illustrates the past of Tokyo (formerly Edo) through its exhibits and covers many features of the capital from the Edo Period to relatively recent decades." Edo perioden i Japan varade mellan år 1640-1868 (cirka). En fredlig period i Japans historia, då landet enades men också stängdes för omvärlden.
Vi hade en sagolik tur att träffa på denna kvinna som arbetar som frivillig guide på museet. Hon var kunnig, vänlig och öppen och vi hann att tala om allt möjligt. Både om historia och dagens Japan. Vi hann därför inte med hela utställningen, men vad gör det? Samtalet var guld värt. Att landet under Edo-perioden var stängt för utlänningar berodde, enligt vår guide, på rädslan för kristendomens framfart i världen.
Under Edoperioden styrdes landet av den förste shogunen från Edo - dagens Tokyo. Kejsaren bodde kvar i Kyoto, men hade inte mycket världslig makt. Välståndet växte i Japan för alla samhällsklasser. Tyvärr hann vi inte med den mer moderna tiden i Japan, dvs från Edos fall och fram till nu.
På kvällen tog vi snabbtåget, Shinkansen, till Kyoto. Det tog tre timmar. Tåget gick snabbt och var bekvämt. Tyvärr var det mörkt så vi kunde inte se något av världen utanför fönstret. Mitt nästa inlägg kommer att handla om besöket i Kyoto.
|