Efter att ha hållit mig hemma några dagar kände jag ändå att jag måste lämna lägenheten för en stund, så jag halkade mig iväg de ca 500 metrarna till Art Museum of Beijing Fine Art Academy. Jag har varit där en gång tidigare med en väninna och vi hade egentligen planerat att gå dit tillsammans idag igen, men p g a halkan kunde hon tyvärr ta sig hit idag.
Förra gången vi var där såg vi bl a en massa fina bilder av konstnären Li Keran med vattenbufflar som centralt motiv.
Här får nu först veta lite mer om detta djur:
I Kina har det tåliga arbetsdjuret vattenbuffel haft mycket stor betydelse för jordbruket och försörjningen, fram för allt söder om Gula floden. Traktorn börjar i viss utsträckning på sina håll ersätta buffeln. Men det är egentligen bara buffeln som klarar att dra plogen över de vattenfyllda risfälten.
Vattenbuffeln blir nästan två meter hög och tjurarna kan väga över 800 kg, korna något mindre. Med de breda klövarna klarar sig buffeln bra i sanka och gyttjiga trakter. Den lever fr a i fuktiga miljöer, t ex längs floder, i träskmarker och i sumpskogar. Buffeln är lätt att tämja och har varit husdjur i minst 3000 år!
När jag kom dig idag hade de bytt utställning och nu var temat kalligrafi. Det fanns ingen information alls på engelska, så jag fick gå runt och titta och fundera alldeles på egen hand. Tyvärr kan jag inte läsa kinesiska och har därför ingen aning om vad det står på dessa bilder. Texter, dikter, propaganda? Jag vet inte. Konstaterade att just dessa kalligrafier var gjorde under 1950-och 60 talet. Undrar vad dessa konstnärer tänkte då? Hur hade de det i Maos Kina när Det stora språnget genomfördes och många människor led och dog av svält och under den uppseglande Kulturrevolutionen. Och hur var det i Sverige på 50- och 60 talet? Minns ni? Det känns som mycket länge sedan . . .
Den Kinesiska skriftens historia
Hur gammal är den Kinesiska skriften?
Det har hittats sköldpaddeskal i Kina som är 8 600 år gamla med 11 symboler som "har likheter med skrivtecken". Det finns även en 8 000 år gamla inristning i en grotta i Kina av ungefär samma kvalité. Om detta är Kinesisk text eller inte är forskarna inte överens om. Dock har det hittats en del 4 800 gamla ben och sköldpaddeskal med skrivtecken som definitivt har kopplingar till dagens skiftspråk. Dessa fynd kallas Orakelben.
För ca 1 800 är sedan så intog skrivtecknen det utförande som de har idag. Den sk Standardskriften 楷书 (kǎishū) tog form. Mer eller mindre är det så här Kinesiska skrivtecken ser ut idag.
Det sista(?), eller i alla fall senaste förändringen av de Kinesiska skrivtecknen gjordes under 1900-talet då de Förenklade skrivtecknen 简体字 (jiǎntǐzì) skapades för att göra det enklare att skriva fort. Förändringen innebär enkelt uttryckt att en del frekvent använda komplicerade tecknen fick färre streck och enklare utförande.
Vilket härligt blogginlägg trots att du inte kan läsa de kinesiska tecknen. Nu vill jag verkligen gå dit och hoppas vi får tillfälle längre fram...
SvaraRaderaTack Åsa, nu vet jag vad är alla dessa röda tecknen kan betyda, de har alltid fascinerat mig.
SvaraRaderaIza