onsdag 29 maj 2013

Artist Village Gallery

Idag, onsdagen den 29 maj, skiner solen, himlen är blå och luften ovanligt bra och just denna strålande dag åkte jag med tre goda vänner till The Art Village i Song Zhuang, ca 40 minuters bilresa österut från Beijing.

Kersti, till vänster, har bil och chaufför, vilket gör det lättare att ta sig utanför staden. Bredvid henne ser ni Sally, den underbara ägaren och drivkraften bakom detta stora konstnärscentrum. Afsi ser ni bakifrån och till höger står Boel.


Idag fick vi möta ett annat Kina än vad jag gjort tidigare - ett dynamiskt, kreativt, fritänkande och modernt spännande Kina. Sally och hennes konstnärsman har skapat en fantastiskt vacker och kreativ konstnärsmiljö och har kontakter och samarbete runt om i världen. I denna by, som egentligen består består av flera byar, bor och arbetar ca 3000 konstnärer och här finns många olika gallerier. Vi hann bara besöka några få av dem.

Här skapas nutida konst och ni kan nedan se en del exempel på detta. Sally menar att konstnärerna idag kan måla och uttrycka vad de vill utan restriktioner. Det var mycket intressant att lyssna på Sally och se hur hon tänker och gör för att skapa och utveckla denna dynamiska miljö. Hon har mycket kunskap och räds inte de kinesiska myndigheterna, mer än på ett sätt. Som jag berättat tidigare kan man inte äga sin mark i Kina och då Beijing expanderar åt alla håll oroar hon sig för att myndigheterna ska återta marken för att använda till annat, trots att de har betalat bönderna de "köpt" (övertagit) marken av.

Först kommer det några tavlor som på olika sätt föreställer det Maoistiska Kina, men sett med andra ögon än vad vi är vana att få se. Att avbilda Mao och den kommunistiska revolutionen har tidigare varit mycket hårt styrt och reglerat. Mao har förut bara fått avbildas med vissa bestämda färger, poser och miner. Här ser ni helt andra bilder. Många kända ansikten från andra delar av världen förekommer också på dessa bilder. Här finns också kritik av den tid man i Kina lever i nu. Allt det nya är inte av godo, varken här eller andra delar av västvärlden. Eller hur? Och när är man lycklig? Förr i tiden som Maosoldat eller idag i Coca Cola tiden?














Många konstverk avbildar det nutida Kina - unga människor, bilism, byggnationer, sexualitet, pengar, USA-påverkan och allt annat som tillhör vår nutid. En del tavlor anspelar på känd västerländsk konst. Här nedan kan ni till exempel se The Chinese Mona Lisa!
















En del konst tar upp motiv och tekniker från det klassiska, kinesiska måleriet.






Vi fick också besöka en konstnär, Pan Xun, och hans familj i deras ateljé och hem. Han är självlärd och målar "Super Realism Oil Paintings". En mycket uppskattad konstnär både i och utanför Kina.






Det var verkligen en härlig och inspirerande miljö att vara i och vi njöt av konst, vackra hus, den fina trädgården, den goda och vackert upplagda lunchen och av den ro man kände här ute. Jag hoppas att vi kommer att åka hit igen. Konstnärskollektivet ordnar ofta både utställningar och fester och Sally är verkligen en kvinna jag skulle vilja möta igen.












måndag 27 maj 2013

Ung i Kina

Under den gångna helgen har vi haft besök av Leigang och Nina. Leigang (34 år) är Rolands närmaste arbetskamrat och den som ska lära sig göra Rolands arbete för framtiden. Nina (30 år) är hans fru och hon är bosatt i Shanghai, där hon arbetar och där de har köpt en nybyggd lägenhet som de ska flytta in i slutet av sommaren. Vi var på deras bröllop i höstas och de är våra närmaste kinesiska vänner. Genom dem får vi en inblick i det unga Kina av idag.

De drömmer om framgång och pengar och ett bättre liv precis som alla unga gör världen över. Vägen dit är dock lång och trots att de har det förhållandevis bra, så måste de kämpa hårt för att uppnå sina mål. Lönerna och förhållandena i Kina är annorlunda och det är många som kämpar för en "plats i solen". Många unga i Kina har det mycket tuffare än Leigang och Nina.

Leigang och Nina lever för det mesta långt i från varandra då Leigang arbetar i Zhangjiakou och varken har råd eller tid att åka till Shanghai så ofta. Nina arbetar i Shanghai och har ofta sina föräldrar boende hos sig i den mycket lilla lägenheten. Den nya lägenheten som de köpt och håller på att inreda är finare, men inte så stor den heller. Nina är inte så nöjd med det och drömmer väl om att de skulle kunna bo bättre och större. Men även i Kina är det dyrt med lägenheter, i alla fall i de större städerna, och deras löner räcker inte så långt.

Deras föräldrar kommer från enkla omständigheter och trots att de gör vad de kan för att hjälpa dem är vägen lång till rikedom. Leigangs föräldrar är fruktodlare och tjänar inte mer än vad de själva behöver och Ninas föräldrar lever på den lilla pension de får efter att ha varit anställda tjänstemän på en låg nivå i många år. När jag frågade dem hur deras föräldrar tänker om Kina idag, menade de att Ninas föräldrar förstår den nya tiden, medan Leigangs föräldrar lever kvar i den "gamla tiden".

Alla i Kina verkar drömma om att tjäna mycket pengar och att bli framgångsrika och högt uppsatta. Men hur många finns det plats för på toppen? Hur många kan bli miljonärer och hur många kan bli chefer och högt uppsatta tjänstemän i Kina? Det är ju så oerhört många människor som slåss om toppositionerna. Konkurrensen är stenhård och många faller på vägen. Kanske är det till och med svårare att vara ung och ambitiös här än i Europa?

Bilderna här nedan kommer i en salig oordning så som det ofta gör när jag lägger in dem på min blogg! :)


Vi promenerade tillsammans över Himmelska Fridens torg och pratade då bl a om vad som hände här 1989, om protesterna och om de med våld nedslagna demonstranterna. Om detta vet de inte mycket, eftersom det är ett "förbjudet" samtalsämne i Kina. Vissa tänkare menar att det var då och här Kina gjorde sitt vägval bort från politiska diskussioner och mot det pengastyrda samhället.

På lördagskvällen satt vi vår balkong och pratade om den film vi hade sett på bio tidigare under dagen. Det var en kinesisk film som handlade om unga, ambitiösa män under 1980-talet och framöver. Om hur de kämpade för att lära sig engelska, få Visum till USA, bli erkända och respekterade, om de motstånd de mötte och om hur de lyckades till slut. The American Dream i kinesiskt tappning alltså. Det var en välgjord film (Kina håller ju på att bli filmens Mecka!) och tilltalade Leigang och Nina mycket.

Efter en regnig promenad i Chaoyang Park tog vi dem med till ett lyxigt café i det tjusiga affärsområdet Solana. Det gillade Nina mycket, hon älskar choklad, glass och sötsaker.

De goda belgiska chokladrätterna blev väl fotograferade! Var det klokt av oss att ta dem dit? Kostnaderna för en chokladrätt här överstiger vad de har råd med själva.
Nina, Roland och jag på väg ut på stan. Nina är på sätt och vis en ganska osjälvständig ung kvinna. Hennes föräldrar tar fortfarande hand om henne som om hon var ett barn. Detta är troligen ett av Kinas stora problem idag, de ensamma barnen som är överbeskyddade och bortskämda.

På Beijing Planning Exibition kan man, förutom att se alla de fina stadsmodellerna, själv göra  traditionell skuggteater, vilket vi roade oss med en stund.


Även Roland och Leigang spelade lite skuggteater.

Man kan även leka framför de stora digitala skärmarna och jaga ballonger och tecknade figurer.

Ungt par framför en modell av det unga och nya Kina, dvs ett av de allra mest moderna kvarteren i Beijing.

Segertecknet gör alla kineser när de blir fotograferade. Både barn och vuxna. Här är det Leigang som gör det på framför den Förbjudna Staden.


Liksom de flesta kineser gör Nina en tjusig gest, här framför det kinesiska parlamentets byggnad.

Mao (på bilden ovanför ingången till Förbjudna Staden), Nina och Leigang - undrar vad de har gemensamt?

Nina framför presidenten Xi Jinpings kontor, som ligger bredvid den Förbjudna staden.

Roland och Leigang framför samma viktiga byggnad.

Roland lärde senare på dagen Leigang och Nina att göra svenska köttbullar, som de tyckte mycket om att äta. De unga kineserna är ofta inte så bra på att laga mat själva, precis som många unga i västvärlden. En kunskap som i snabbmatens tidevarv håller på att falla i glömska?


Hur kommer de att gå för Leigang och Nina i framtiden? Kommer de att lyckas uppfylla sina drömmar och planer? Kommer de att stanna i Kina? Leigang vill ju gärna flytta till Sverige, säger han. Många unga vill fortfarande lämna Kina, trots ökande frihet och välstånd. Vart är detta stora land på väg?