Överallt ser man här tedrickande kineser. Många bär med sig en termos eller plastbägare/stor mugg med te i. Det gäller både män och kvinnor på gatan, taxi- och busschaufförer och expediter i olika affärer med flera.
Idag träffades vi vid en stor temarknad i sydvästra Beijing och gick sedan under ledning av en kunnig guide runt i olika teaffärer och provsmakade olika sorters teer. Det finns inte bara en sorts grönt te utan massor. De har alla olika namn och smakar (lite) olika beroende både på var de har odlats, när de är skördade och vilket väder som rådde då, hur de är efterbehandlade och hur länge de har lagrats. En hel vetenskap alltså!
Från början användes te i medicinskt syfte, men idag är det oftast en dryck som dricks mest hela tiden, därför att det anses vara nyttigt och hälsobringade i största allmänhet. Kineserna själva väljer olika sorters te vid olika tillfällen beroende på årstid och hälsotillstånd.
Jag har hört och lärt om te vid flera tillfällen under det gångna året och ibland tänker jag att allt det som sägs måste vara en blandning av vetenskap, erfarenhet, allmän folktro och goda förhoppningar.
Först några allmänna punkter om te och teodling i Kina som jag hörde idag:
- Te odlas mest i södra Kina
- Allt te kommer ursprungligen från samma sorts teväxt, men under århundradenas gång har olika varianter odlats fram
- Te får olika karaktär och smak beroende var det är odlat, på vilket berg, hur högt upp (kan odals upp till 1500 m ö h) och beroende på andra växter i dess närhet
- Te skördas i flera omgångar per år, men den första skörden anses vara den bästa
- Tebuskarna lever olika länge, allt mellan 7 och 1000 år!
- Te kan lagras och blir ofta bättre och nyttigare ju längre det lagras
- Använder man te för att bota en åkomma ska det bryggas starkare än om man dricker det för det allmänna välbefinnandet
- Man kan använda/brygga samma te i flera omgångar, men helst inte under längre tid än en dag
- Te som vuxit högt upp på ett berg och är skördat tidigt på året är oftast obesprutat, men man kan aldrig vara helt säker. I Kina använder man många besprutningsmedel, vilket lett till att jorden på många ställen är mycket förorenad. Nyttigt med te, eller?
Här ser ni vår duktiga och trevliga guide som visar oss hur vi ska hålla i den lilla tekoppen. Ett sätt för kvinnor och ett för män. |
Jasminte, rullat till små bollar - Dragon balls - det är grönt te som är smaksatt med jasminblommor. |
Många frågor och diskussioner under dagens gång. Och mycket tedrickande och flera toalettbesök! |
En hel del av arbetet görs för hand. Denne unge man rensar te, blad för blad, så att alla stickor och grenar tas bort. Det är inte konstigt att fint te är dyrt, även här i Kina! |
Här paketeras teet i små påsar. |
Dags att provsmaka Wu-long Tea, kallas hos oss för Olong te - enligt vår guide pga av språkproblem, dvs västerlänningarna kunde inte uppfatta det rätta uttalet! |
Här ser ni stora stenar som är bearbetade och används som underlag vid teceremonier. På dessa brygger man teet och kan då blaska och slaska så mycket man vill. |
Te i vackra burkar och en liten tv där under. Dagarna blir nog långa för försäljarna i tebutikerna. |
Varje teförsäljare har sitt eget tebord och på detta finns, förutom tekannan och kopparna, småTea Pets av olika slag. Det är små figurer som vårdas ömt. Kanske ger de lycka och framgång? |
Te i parti och minut och i olika sorters förpackningar. |
Butik efter butik i hus efter hus - så ser det ut på en temarknad i Beijing! |
Trött teförsäljerska bland vackra teförpackningar. Förpackningsindustrin lever gott i Kina och visst är det vackert, men . . . |
Tillbehör av olika slag, bl a små teapets. |
Visst är det fantastiskt att ju mer man lär sig ju mer förstår man vad lite man kan!
SvaraRaderaAtt skriva med vatten på varma plattor är som att prata...orden bara försvinner bort...