onsdag 21 augusti 2013

Culinary Market Tour

Dagen har varit intensiv och omväxlande och jag berättar om den genom mina bilder.


Klockan 8 i morse gav jag mig iväg för att ta mig till The Hutong, där jag skulle delta i en matkurs. Jag hade glömt att det är rusningstid i Beijing vid denna tid och fick börja med att stå i kö för att ta mig in i tunnelbanetåget. Kom inte med första tåget, men lyckades tränga mig in i nästa tåg.

Det är fullkomligt proppat med folk vid denna tid och det är bara att trycka sig in och sen försöka överleva i trängseln.

Det är köer överallt, även i rulltrappan som går mellan våningarna på stationerna. Ibland får man vänta länge för att komma upp. Fast visst kan man gå i trappan, om man orkar i värmen. Jag vill passa på att berätta att det är mycket fräscht och lugnt hela tiden, ingen aggressiv trängsel eller skrik och skrän. Folk här är vana vid att vara många jämt och numera är de även bra på att köa.


Trots att resan tog lite längre tid än vad jag hade planerat hann jag fram i tid till kursplatsen i centrala stan. I ett hutongområde ligger The Hutong-kontoret, som ordnar kurser och aktiviteter för västerlänningar. Här nedan ser ni Sophia, kursledaren, och en tysk kvinna som också var med på turen. Vi var bara två deltagare och det gav utrymme till många frågor och diskussioner. 



Tofu i många olika former, smaker och konsistenser, mestadels gjorda på sojabönor.  Synd att jag inte gillar tofu. Nyttig och billig mat. Får försöka igen. Det gröna längst bak är dock tång.

Purjolök äter man i massor här, likaså vitlök som inte är lika stark i smaken som hemma, ingefära (ovanför vitlöken) ligger i drivor och använda flitigt i det kinesiska köket. Mest i färsk form, men torkad och inlagd.

De flesta grönsakerna kommer från odlingar runt om Beijing. Annat hämtas från södra Kina och några få varor från utlandet. Allt rensas och/eller tvättas före försäljning. Det finns gott om arbetskraft i Kina . . .

Kinesisk blomkål är större och krispigare än den vi är vana vid. Kan det möjligen beror på alla kemikalier och tillsatser som används? Många nya varianter av kända grönsaker och frukter odlas också fram. Just nu är det tomatsäsong och de är jättegoda!

Lotusroten används som rotfrukt i olika grönsaksgrytor och har inte så stark smak.

Skott av vattenbambu.

Det här är squach! Säljs i bitar.

Nu har vi kommit till köttavdelningen - här är disken med grisskinn, gristarmar, grislungor, grishjärtan och gris . . . Här äter man allt från djuren.

Ska det vara hönsfötter till middag? Eller hönshälar kanske?

Varför inte ett halvt grishuvud?

Nudlar bakas på plats och görs i många olika former, precis som vi gör med pasta. Här kan man också köpa färdig deg i småbitar till dumplings. Många av dagens kineser har svårt att hitta tid för den traditionella matlagningen, precis som vi.

Ångbakade bullar, vissa med fyllning andra med bara bröd. Smakar just ingenting.
Bröd är de inte bra på i Kina alls.

Bönor, bönor och mera bönor. Så många sorter. Ska försöka mig på att köpa olika sorter
och pröva i matlagningen.

Ris, ris och mera ris. Riset från norra Kina anses vara det bästa. Kanske för att de där bara har en skörd per år och riset därmed hinner bli matigare och nyttigare? Det gula är majsmjöl,
malt i olika finhetsgrader.

Lotusfrön

Så alla dessa ägg! Det finns många olika sorters hönsägg, men här ser ni färdigkokta gåsägg samt till vänster små okokta . . . ja, ni vet. Just nu har jag glömt vad de heter! Vaktelägg!

Det finns muslimer även i Kina och här kan de köpa lamm- och fårkött slaktat på önskat sätt.

Fisk- och skaldjursavdelningen är stor och de flesta varorna ligger i vatten för att hållas så fräscha som möjligt. Det finns ju inga kyldiskar och det varmt inne på marknaderna må ni tro. Vad tror ni om sniglarna ovan?
Så har vi det där med soja. På denna marknad fanns inte så många sorter som det gör i de större mataffärerna, men ändå flera att välja på. Ljus sojasås, mörk, soja för kött och för fisk och soja för . . .  Vår kursledare sa att även hon hade svårt att välja bland det stora utbudet.

De flesta fiskarna kommer från floderna runt om Beijing där de vuxit upp i stora fiskeodlingar. Nästa gång ska jag försöka på tag i insjöabborre. Bara jag kommer ihåg vad det heter på kinesiska! För på matmarknaderna talar ingen engelska och det finns heller ingen skriftlig information som jag kan förstå.







Det sista vi tittade på var alla glasnudlarna, men nu var mitt huvud överfullt av information och dessutom började jag få bråttom. Jag och Kersti var nämligen hembjudna på lunch till Afsi idag och det tar ju tid att förflytta sig här. Men jag kom i tid och fick en underbar persisk lunch!!! :) Afsi kommer ursprungligen från Iran, men har bott länge i Sverige och numera i Kina. Det blev väl en kul avslutning på denna kinesiska marknadsmorgon? Nåväl, kinamat kommer jag att hinna äta många gånger till.




Här ser ni Afsi och Kersti i köket. Till slut vill jag berätta att nu är det tid för Lotusen att blomma och den ser man både i floderna, kanalerna och sjöarna här i Beijing. Så jag avslutar med en vacker bild på en Lotusblomma, tagen av Pär, en Volvobekant.







1 kommentar: