fredag 30 augusti 2013

Lugou Bridge 卢沟桥 - Marco Polo bron

Vädret är gott i Beijing just nu. Soligt och klart och många dagar med bra luft!

Den här luftappen visar ett värde på 29 - det bästa jag varit med om!

Den här appen visar värdet 0 - inte trovärdigt alls. Men hur ska man veta egentligen vad som stämmer här i Kina?


Igår gjorde vi en härlig utflykt till sydvästra Beijing. Kersti, Afsi, Anna Karin och jag åkte till Marco Polo bron. Det är en av de allra äldsta bevarade byggnaderna i Beijing och heter egentligen Luguo Bridge 卢沟桥. För västerlänningar är den nog mer känd som "Marco Polo Bridge" efter att Marco Polo beskrivit den som:
"so fine indeed, that it has very few equals in the world."





Luguo Bridge färdigställdes redan år 1192, så den är alltså med än 800 år gammal. Längs sidorna av den 267 meter långa bron finns hundratals stenstatyer av lejon. Varje lejon har ett helt individuellt utseende, och det finns även mindre lejon "gömda" jämte de större. Totalt är det ca 500 lejon att hitta för den som orkar räkna. Åldern på lejonen varierar. En del är lika gamla som bron, men många är från YuanMing- och Qing-dynastin.







Delar av "körbanan" på bron är renoverad, men mycket av originalstenarna finns kvar, och det är minst sagt djupa hjulspår i stenarna efter många hundra års användande.


Tänk hur många fötter som genom århundradenas gång trampat på dessa stenar!


Som alltid på våra utflykter har vi mycket trevligt och vi tar ofta med egen matsäck. Denna gång hittade vi en skön rastplats vid flodkanten bredvid bron. För att komma dit fick vi följa en liten, fin bygata.





Idag var det skolstart för många kinesiska barn och gatan var fylld av glada, bubblande
 och förväntansfulla skolbarn i olika åldrar.


För kineser förknippas bron mycket med att det var här som kriget mot Japan bröt ut "på riktigt" 7 juli 1937. Incidenten har många namn, t ex 七七事变 eller "Marco Polo Bridge Incident". Precis vid brons östra slut finns försvarsborgen "Wanping City" 宛平城, och det var den som japanerna intog vilket blev startskottet för kriget.

Wanping City är en liten "stad" från början av Ming-dynastin som är helt omsluten av försvarsmurar och är helt intakt även idag. Inne i "staden" finns lite affärer, men den tyngsta attraktionen är Krigsmuseet (gällande kriget mot Japan) som ger en ganska tydlig bild av varför så många kineser fortfarande har ett så stort hat mot Japan än i dag.

Museet heter:
Museum of the War of Chinese People´s Resistance against Japanese Aggression.




Här fanns många bilder och beskrivningar av allt det hemska som hände i Kina under 1930-talet och fram till krigsslutet 1945. Trots att jag kanske inte helt håller med om beskrivningarna och förklaringarna om världshändelserna så som de gavs här, kan man bara konstatera att krig är fruktansvärt och hemskt var och när de än sker. Då som idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar