måndag 14 oktober 2013

Luften igen

Jag tror att det är rätt bra att vi beslutat oss för att flytta hem i maj nästa år. Två år i Peking räcker!


Källa: http://www.svd.se/nyheter/utrikes/pekings-luft-skrammer-bort-besokarna_8615438.svd


Pekings luft skrämmer bort turister
Den smutsiga luften i Peking har gett staden ett dåligt rykte. Föroreningarna leder till att turister håller sig borta, och hindrar företag att etablera sig.
– Det här är värsta platsen. Vi lever kortare än man gör på andra håll i Kina på grund av luften, säger Yvonne Chen, general manager på Svenska handelskammaren i Peking. 
Fullskärm
14 oktober 2013 kl 15:25 , uppdaterad: 14 oktober 2013 kl 15:27
Hon har bott i staden i 25 år och har hjälpt många svenska företag att etablera sig här. I Peking finns det 95 svenska företag – en tredjedel av det totala antalet i landet. Trenden är emellertid att många företagare börjar tveka att komma till huvudstaden.
– Vi ser inte många nyetableringar. Många åker till Shanghai i stället – dels för att det är lättare att komma in som företagare där, men även för att luften är sämre i Peking.
Just i dag är vädret dock väldigt långt i från den bild som Yvonne Chen nyss målat upp, med blå himmel, solsken och runt 40 PM2.5 (farliga partiklar i luften). Det passar perfekt när Handelskammaren håller sin årliga kräftskiva utomhus, och ett par hundra svenskar som bor i staden har kommit till Radissons Blue:s öppna bakgård. Amaya Ericsson har arbetat som lärare på Svenska skolan i ett år, men vill redan hem till Stockholm.
– Jag är orolig för barnen – vi har tre söner som går i skola här, säger Amaya Ericsson.
Hennes man – Mathias Ericsson arbetar på Ericsson, och det faktum att hans lön är högre nu än den var hemma, samt att ”barnen lär sig kinesiska och engelska” har övervägt nackdelarna med den skitiga luften.
Man vänjer sig vid att 50 PM2,5 är bra jämfört med hur det brukar vara, fortsätter Amaya och konstaterar:
– Det här är ju inte Stockholm. När det går över 200 stannar vi inomhus i skolan.
Numera tvekar även turister innan de sätter sig på planet till Peking. Vinterns höga partikelvärden på upp emot 1 200 fick många att tänka om: turismen minskade med 14 procent under första halvan av 2013 jämfört med samma period förra året. En som har sett minskningen med egna ögon är Simon Thirwall, en australiensare som kallar Peking sitt hem sedan tio år tillbaka. Han håller i matlagningskurser och andra events i ”The Hutong” – en kulturell samlingspunkt mitt bland stadens populära smala gränder som kallas hutonger.
– Det kommer färre turister. Bilden av Pekings luft är inte så bra utomlands, förklarar Simon Thirwall.
Eftersom han gillar sportaktiviteter är det svårt att hålla sig aktiv utomhus, när luften ibland ”luktar kemikalier”.
– Ibland kan man inte gå ut på två veckor, man blir som en fånge i sitt eget hem.
I en annan del av staden har Minxiang Wang precis checkat in på ett hotell. Han är turist i huvudstaden för fjärde gången och kommer från Fujian-provinsen i sydöstra Kina där ”luften är betydligt bättre än här”.
– Problemet är att det finns för många bilar i Peking, och ibland känner man fabrikslukten utomhus. Jag vill inte stanna kvar för många dagar åt gången, ler Minxiang med allvarliga ögon.
Trots det tycker 22-åringen att miljön i Peking har blivit bättre sedan han var liten.
– Då var kranvattnet gult. Myndigheterna löste det med ett vattenprogram. Nu har de börjat begränsa bilarna, men det är bara en start än så länge, säger han.
Luftrenare på kontoret och i lägenheten har blivit storsäljare, och det har även masker som hindrar farliga partiklar att tränga ner i lungorna. Det är kväll på Pekings Worker’s Stadium och ett Heyrobics-pass ska alldeles strax sätta igång på utomhusarenan.
Stockholmaren Linus Holmsäter lanserade konceptet med gymnastikövningar i grupp utomlands för fyra år sedan (det var pappa Johan Holmsäter som grundade Friskis & Svettis i Sverige för 35 år sedan). Några i gruppen, som består av både kineser och västerlänningar, har masker på sig som spänner över näsa och mun.
Tidigare var det bara västerlänningar som brydde sig om luften i staden, men efter förra vintern erkänner kineserna problemet, säger Linus Holmsäter och fortsätter:
– Regeringen publicerade siffror på föroreningarna för första gången i december förra året – det hade de aldrig gjort tidigare.
Han menar att många västerlänningar och kineser har satt upp en ”exitplan” för när man ska lämna Peking.
– Många har flyttat till USA och Kanada. Min strategi är att jag stannar i två år till, sedan flyttar jag till Shanghai, Hong Kong eller Australien.
Den svåraste utmaningen är inte att minska utsläppen utan att förändra människors invanda beteende, menar Linus som ofta joggar eller cyklar till möten med kineser.
– Då kan de säga: ”det kan inte gå så bra för er eftersom du inte har en privat chaufför”.
Många kineser har ju nått nivån att de kan slänga cykeln. Nu sitter de i stället fast i bilköer som varar i två timmar.
·          
ÖVER 20 MILJONER BOR I PEKING
Peking är Kinas andra största stad efter Shanghai, och stadens officiella befolkning sägs uppgå till 22 miljoner men siffrorna är osäkra.

OHAN AUGUSTIN


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar