Kambodja – vem är du?
Du kommer mig till mötes med din kroma, din smårutiga kambodjanska sjal, virad runt huvudet eller halsen eller lagd runt axlarna, knuten som ett knyte att bära i eller som en kjol. Eller så susar du fram på din moped klädd i jeans och t-shirt. Eller som ett smutsigt tiggarbarn som leker bland tempelruinerna. Någon gång kommer du åkande i din lyxbil bland trottoarserveringar, småbutiker och enkla verkstäder. Jag ser dig på risfälten, i skuggan under de högbenta husen, i vägdammet i din lilla affär, som hotell- och restaurangpersonal och då och då med dina vita kor eller vattenbufflar på väg till marknaden med ditt skördade ris.
Hur kan jag beskriva och berätta om vad vi sett och upplevt? Jag är så fylld av intryck, ljud, bilder, informationer och känslor. Kontraster, ytterligheter, motsatser, korruption, förtryck, gammal historia och ny, våldsam historia nära, fattigdom, låg utbildningsnivå, tropiskt klimat, risfält, mopeder i massor, fantastiska tempel och pagoder, svagt utbyggd infrastruktur, pågående kinesiska vägbyggen och andra utländska investeringar, dålig elförsörjning, vietnamesisk flytande by – rest från Vietnamnkriget – mobiler, tv-apparater, människor sovandes på gatan, vid husbyggen, tiggare, barn i skoluniformer, bilder på alla som torterades under Pol Pottiden, folkdans och musik, turister i ökande strömmar (kineser, japaner, koreaner, thailändare, européer), båtfärd på Mekongfloden, bananträden och palmerna, bilder på den nyligen döde fd kungen överallt . . . .
Det blir en mosaik av bilder och informationer utifrån vad jag sett, hört och läst – de olika bitarna får bilda ett kalejdoskop. Mönstret får tolkas av betraktaren. Vi börjar med vårt besök i Phnom Penh.
Vi lämnar ett småkallt och brungrått Beijing och flyger över snöklädda bergstoppar mot södra Kina. I Guangzhou mellanlandar planet och vi går av och checkar in på nytt då resan övergår från inrikesflyg till utrikesflyg. Sen åker vi vidare i samma plan och kommer fram till Phnom Penh vid niotiden på kvällen. Vi möts av en guide och en chaufför som tar oss till hotellet i centrum.
Kambodja växer och har idag drygt 14 miljoner invånare. Phnom Penh är Kambodjas huvudstad och den största staden i landet. Staden är ett hem för 2 av de 14 miljoner männsikor som bor i hela Kambodja. C:a 60 % av invånarna i Phnom Penh är kambodjaner. Även fast Phnom Penh är Kambodjas rikaste stad lever ändå c:a 15 % av befolkning under fattigdomsgränsen. Staden har även blivit ett centrum för landets ekonomiska system och har vuxit till att vara en källa till kända industrier, kommersiella, kultur, turist och historiska centra.
Phnom Penh var en gång känd som ”Pearl of Asia”, då det ansågs att vara en av de vackraste franskbyggda städer i hela Indokina på 1920 talet.
Landet gränsar i väst mot Thailand, i norr mot Laos och mot Vietnam i öst. Genom landet flyter floden Mekong. I nordväst finns Tonlé Sap-sjön - sydostasiens största sötvattensjö.
Kungliga palatset och Silver Pagoden
Kungliga palatset och Silver Pagoden i Phnom Penh byggdes under 1800-talet och består av ett antal olika hus. Färgerna på palatset är guld, som står för buddhismen och vitt för hinduismen och symboliserar att två religioner samsas. Flaggan var hissad på palatset när vi var där vilket visade att kungen var hemma.
När man besöker Kungliga palatset ska axlar och knän vara täckta. I Silver Pagoden är golvet täckt av 5000 silverplattor som väger 1 kg styck. Trappan upp till Silver Pagoden är gjord av italiensk marmor. I Silver Pagoden finns en mäktig Buddhafigur i människostorlek. Den är tillverkad av 90 kg rent guld, dekorerad med 9584 diamanter varav den största är på 25 karat.
Kungen är hemma! Hit in kommer ingen vanlig människa. |
Kungen har idag ingen politisk makt i Kambodja, men väl en mycket betydelsefull symbolisk och "helig" sådan. I ett av husen kunde man se hur kröningsceremonin går till. |
Den kambodjanska maten består till största delen av ris och ångkokade grönsaker som serveras tillsammans med fisk, kött eller skaldjur. Ris odlas i landet och utgör basen i de flesta maträtter. Vi tycker mycket om denna mat.
Fish Amok är Kambodjas nationalrätt. Rätten består av havets läckerheter kokta i kokosmjölk, kryddat med curry och serverat i bananskal. Till rätten serveras oftast ris.
I Kambodja kan man njuta av billig exotisk frukt som mango, ananas, banan, stjärnfrukt och vattenmelon. Och njuter gör vi - varje dag!
Kryddor som chili, citrongräs, ingefära och olika pepparsorter används flitigt.
Angkor-öl, uppkallat efter det viktigaste nationella monumentet, är den lokala ölen som tillverkas bland annat i Sihanoukville.
Lite läbbigt var det att tugga i sig denna, men den smakade mest grillolja och var helt ok. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar